Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försäkringskassan dras in i muthärva

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Henrik Montgomery/TT

Nu dras även Försäkringskassan in i den misstänkta muthärvan kring it-utbildningsföretaget Labcenter. Åtta anställda på myndigheten i Sundsvall anmäls till Försäkringskassas personalansvarsnämnd för att bland annat ha tagit emot presentkort och mobiltelefoner i samband med utbildningarna, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Tiotals anställda på Riksgälden, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Trafikverket har tidigare åtalsanmälts för att de misstänks ha tagit emot mutor i samband med utbildningar anordnade av Labcenter.

Efter att de andra myndigheterna utredde de misstänkta mutorna valde Försäkringskassan att själva starta en utredning. Nu har Försäkringskassan anmält åtta anställda i Sundsvall till myndighetens personalansvarsnämnd. 

Läs mer: Transportstyrelsen dras in i muthärvan kring Labcenter

De anställda ska mellan 2012 och 2016 bland annat ha tagit emot presentkort på 3.000 kronor, bärbara datorer och mobiltelefoner, så kallade ”labbtillbehör”.

Läs mer: Anställda på Trafikverket misstänks för mutbrott 

– Det stämmer att ett antal medarbetare tagit emot gåvor som misstänks vara otillbörliga. Vi har mot denna bakgrund beslutat att pröva ärendena hos Försäkringskassans personalansvarsnämnd. Ärendena kommer att tas upp i december eller januari. I övrigt har vi inga fler kommentarer i detta läge, säger Försäkringskassans pressekreterare Viktor Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Ytterligare myndighet dras in i misstänkt muthärva

I slutet av september valde Riksenheten mot korruption att inte inleda en förundersökning rörande mutmisstankarna på Riksgälden, men chefsåklagaren uppgav då att flera andra myndigheters anmälningar skulle granskas.

Labcenter själva har tidigare nekat till att det skulle röra sig om givande av mutor och uppger att de förbättrat sin kommunikation med myndigheterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.