Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försäkringskassan gör helomvändning om bidragsbrott

Försäkringskassan ändrar riktlinjer – igen.
Försäkringskassan ändrar riktlinjer – igen. Other: JESSICA GOW/TT

Efter DN:s avslöjande gör Försäkringskassan en helomvändning. I fortsättningen ska myndigheten polisanmäla i princip alla misstänkta bidragsbrott. ”Det blev en miss i kommunikationen”, säger ansvarig chef Britt-Marie Sandberg.

I ett internt meddelande tidigare i år fick personalen nya riktlinjer som gick ut på att med vissa undantag strunta i att anmäla bidragsbrott som understeg 5.000 kronor samt ärenden där personer flyttat utomlands. Syftet var att effektivisera verksamheten, eftersom myndigheten bedömde att de tidigare riktlinjerna inte var produktiva ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Men efter DN:s artikel förra veckan gör Försäkringskassan nu en helomvändning. Myndigheten har gjort en fördjupad rättslig analys och kommit fram till att lagen och dess förarbeten inte tillåter en sådan här prioritering.

Enligt Försäkringskassans vägledning, som har sin grund i bidragsbrottsslagen och rättsliga pm från åklagarmyndigheten, ska myndigheten polisanmäla alla misstänkta brott, även om personer befinner sig på okänd ort eller utomlands. Det finns dock en beloppsgräns – men bara på 300 kronor.

Hur kunde det bli så här fel? Har ni inte koll på lagen?

– Det har blivit en miss i kommunikationen mellan vår kontrollverksamhet och rättsavdelningen, säger Britt-Marie Sandberg, chef för Gemensamma försäkringsfrågor/kontroll.

Hur många ärenden har inte blivit polisanmälda, trots att de borde ha blivit det?

– Vi pratar om ungefär 1 procent av de ärenden som vi gör återkrav på. Cirka tio ärenden.

Vad händer med de ärenden som redan har avskrivits? Ska ni polisanmäla dem nu?

– Vi kommer att polisanmäla nu.

Hur har ni kommit fram till den nya beloppsgränsen på 300 kronor?

– Det här beloppet finns skrivet i ett rättsligt pm från åklagarmyndigheten, där det framgår att belopp över 300 kronor ska anmälas. Det är samma nivå som vi hade tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.