Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försäkringskassan satsade 81 miljoner på it-flopp

Foto: Christine Olsson / TT

Försäkringskassan har gjort en delvis misslyckad it-satsning inom assistansersättningen. Cirka 81 satsade miljoner kronor gav inget av värde.

– Vi har lagt 186 miljoner kronor på det här utvecklingsprojektet, men produktutvärderingen visar att delar av projektet inte kan användas eftersom omgivningen har förändrats. Det som vi inte kan ta tillvara och som inte har något värde för oss motsvarar 81 miljoner kronor, säger Sture Hjalmarsson, chef för Försäkringskassans ekonomistab, om nedskrivningen i årsredovisningen för 2015.

It-stödet ska användas inom assistansersättningen för att bland annat effektivisera arbetet med att hantera fakturor och tidsrapporteringar från personer som får personlig assistans.

– Det är inte önskvärt att det blir så här, men det sker ibland. För fem–sex år sedan hade vi ett projekt kring gemensam kundbild som misslyckades. Där fick vi skriva av 200 miljoner kronor, säger Sture Hjalmarsson.

Enligt Magnus Mähring, professor vid Handelshögskolan som forskar om it-projekt som får problem, hamnar inte Försäkringskassans 81 miljoner på tio i topp-listan över de tre senaste årens misslyckade it-projekt:

– I det här sammanhanget är det faktiskt, relativt sett, inte så stora pengar, men som skattebetalare skulle jag vara angelägen om att veta att de har ordning på sin it-utveckling nu. Tittar man bakåt i tiden finns det flera exempel som visar att Försäkringskassan har haft det kämpigt på det här området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.