Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Försäkringsslarv på resan kan sluta i dyr nota

Foto: TT

Slarv med försäkringen på resan kan sluta i en dyr nota hos Kronofogden. Enligt UD är det unga resenärer som har sämst koll på vad hemförsäkringarna täcker – och som oftast hamnar i bekymmer på resan.

Varje år hanterar Utrikesdepartementet 2.000 ärenden där svenskar hamnat i trubbel utomlands. Vanligaste problemet som UD engageras i är passärenden, därefter kommer sjukdom och dödsfall, enligt departementssekreteraren Patric Nilsson.

– I många fall blir vi även en naturlig ingång i stöldärenden också, man ringer och frågar vad vi kan göra.

Enligt honom har många svenskar dålig koll på vad UD kan göra för att hjälpa den som är ute och reser. En Sifoundersökning beställd av UD visar exempelvis att 50 procent av svenskarna tror att regeringen bekostar hemtransport av kistor eller urnor vid ett dödsfall utomlands där den avlidne saknar hemförsäkring.

– Men så är det icke. Och det är många som får ett bryskt uppvaknande men har man inte möjlighet att täcka kostnaderna själv så går vi inte in med ett ekonomiskt lån, säger Patric Nilsson.

Sämst koll på vad hemförsäkringen täcker på resan har unga resenärer, och framför allt då unga män, enligt UD. En undersökning av Yougov som försäkringsbolaget If beställt visar att en av tre unga mellan 18 och 29 år inte vilket reseskydd hemförsäkringen ger.

Det är även just ungdomar som oftast hamnar i bekymmer på resan, enligt Patric Nilsson.

– Vår erfarenhet är att den här gruppen ofta hamnar i den här typen av situationer. Det kanske beror på att man ofta väljer att resa på ett annat sätt, säger han.

Den som hamnar i en nödsituation, som inte är självförvållad, kan ansöka om ett lån från UD för att ta sig ur knipan. Kraven för att få lånet beviljat är högt ställda och det gäller att inte glömma bort att betala räkningen när man kommer hem. UD skickar nämligen bara en påminnelse, sedan hamnar fakturan hos Kronofogden.

– Den informationen brukar få många att se över andra möjligheter, säger Patric Nilsson.

UD har haft flera reklamfilmer som upplyser resenärer om vad som gäller på resa. Men den tidigare speakerrösten, förre utrikesministern Carl Bildt (M), fick i samband med att alliansen förlorade valet kasta in handduken.

– Det är inte riktigt gångbart nu, säger presskommunikatören Anna Ekberg och lägger till att en liknande film med Bildts efterträdare Margot Wallström kan bli aktuell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.