Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försäljning av glutenfritt ökar stort

Glutenfria bageriet Friends of Adam öppnade för fem år sedan. Bland kunderna märks allt fler som inte har celiaki, men ändå vill äta glutenfritt. ”Det är starka trender från USA där glutenfritt är enormt stort”, säger grundaren Karin Moberg.
Glutenfria bageriet Friends of Adam öppnade för fem år sedan. Bland kunderna märks allt fler som inte har celiaki, men ändå vill äta glutenfritt. ”Det är starka trender från USA där glutenfritt är enormt stort”, säger grundaren Karin Moberg. Foto: Nicklas Thegerstrom

Svenskarna handlar glutenfritt som aldrig förr. I dagligvaruhandeln har försäljningen av glutenfritt ökat med mer än 50 procent på bara två år och omsatte närmare 450 miljoner kronor förra året.

Glutenfri kost är en trend som växt sig allt starkare de senaste åren. Den har sitt ursprung i USA, där flera Hollywoodkändisar gått ut med hur mycket bättre de mår efter att ha slutat med gluten, samtidigt som exempelvis paleodieten som också förespråkar glutenfritt blivit populär. Antalet bakböcker med glutenfria recept ökar, liksom handelns utbud av glutenfria bröd, pannkakor och bakverk. Samtidigt marknadsförs livsmedel som är naturligt glutenfria som till exempel teff, mandelmjöl och chiafrön hårt.

Foto: TT

Det finns pengar att tjäna. Från 2012 till 2014 ökade dagligvaruhandelns försäljning av glutenfritt med över 50 procent, och svenskarna köpte glutenfritt för över 443 miljoner kronor under förra året, enligt siffror från analysföretaget Nielsen ScanTrack där alla de stora livsmedelskedjorna ingår.

Ica mer än fyrdubblades försäljningen av kedjans egna glutenfria varor från kvartal tre 2013 till samma period 2014. Enligt Anna Hedström, pressansvarig på Ica, tror man att utvecklingen kommer att fortsätta framöver.

För företaget Finax med mjöl, flingor och brödmixer i sortimentet har det glutenfria segmentet blivit allt viktigare.

– De senaste två åren har kategorin glutenfritt haft en 20- till 30-procentig tillväxt, säger Peter Odemark, vd för Abdon Mills och Finax-gruppen.

Glutenfritt är högprioriterat i företagsgruppen och man satsar mer på produktutveckling och marknadsföring framöver.

– Vi hoppas att färre får sjukdomen celiaki, men vi ser en diet- och nutritionstrend som är bra för hälsan och för produktkategorin, och som gör att produktkategorin växer, säger Peter Odemark.

Karin Moberg har satsat på ett helt glutenfritt bageri. Foto: Nicklas Tegerström

Christina Ralsgård, generalsekreterare på Celiakiförbundet, tycker att det är viktigt att hålla isär dem som vill dra ner på intaget av gluten, och dem som har diagnosen celiaki – glutenintolerans - och måste hålla en strikt glutenfri diet. Men hon tycker att den glutenfria trenden i grunden är positiv för dem som har celiaki, det har kommit fler glutenfria produkter med högre kvalitet.

– I dag kan man äta glutenfri spagetti som smakar som vanlig spagetti, säger hon.

Det ökade utbudet bidrar också till en prispress, men fortfarande är det dyrt att leva glutenfritt.

– Trenden har tryckt ner priserna, men ändå kostar glutenfri pasta sex till sju gånger mer än vanlig pasta. Jag brukar säga att det kostar en charterresa per år att hålla sig frisk om man har celiaki, säger Christina Ralsgård.

Celiaki är en vanlig sjukdom med många missade fall, men för de allra flesta svenskar finns det ingen medicinsk anledning att lägga de extra pengarna på glutenfri kost. Det finns inte heller några vetenskapliga studier som visat att gluten är farligt för personer utan celiaki.

– Vissa människor mår säkert bra av glutenfri kost. Men jag tror inte att det beror på att de avstår från gluten, utan snarare att de äter mindre bröd som innehåller andra saker som påverkar magen. Skulle det komma en anti-löktrend, så skulle många må bättre av det utan att lök för den skull är giftigt, säger celiakiforskaren Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet.


Foto: TT

Han påpekar att ett problem med glutenfri kost är att personer med magproblem som börjar med glutenfritt på egen hand, inte längre kan utredas för celiaki eftersom utredningens tillförlitlighet är avhängig att man äter gluten.

Bild i text: Nicklas Tegerström

Fakta.Celiaki

Symtomen kan se olika ut och vara både akuta och diffusa. Hos barn ses bland annat diarré eller förstoppning, magont, gnällighet, många infektioner. Vuxna: Trötthet, blodbrist, nedstämdhet, ont i kroppen, bullrig mage, svårt att få barn.

Diagnosen celiaki ställs genom ett blodprov som fångar upp de flesta med celiaki. Även en tunntarmsbiopsi bör tas där man ser om tarmluddet är skadat.

Behandlingen består av att helt undvika gluten resten av livet. Då läker tarmslemhinnan.

Fördjupning.Läs mer om gluten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.