Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försäljningen av Iphone viker

WASHINGTON. Aldrig tidigare har försäljningsökningen av Iphones varit så låg, men aldrig tidigare har Apple varit så lönsamt. Avmattningen av telefonförsäljningen var väntad och bekräftades i samband med att teknikbolaget Apple släppte sin kvartalsrapport på tisdagen.

74,77 miljoner sålda Iphones under förra årets sista kvartal innebär en försäljningsökning på blott en knapp procent. Trots låga förväntningar var siffran lägre än de 1,3 procent som analytikerna förutspått, vilket är mindre än någonsin tidigare och långt från de tvåsiffriga nivåer som tidigare varit vanliga.

Apple redovisade sitt resultat för fjolårets sista kvartal efter USA-börsens stängning på tisdagen.

Enligt Apple finns i dag en miljard aktivt använda Appleprodukter i världen – i första hand mobiltelefoner, datorer och läsplattor.

Den vikande försäljningsökningen av Iphone hindrar inte att bolaget går bättre än för ett år sedan, med ett resultat på 3,28 dollar per aktie, vilket var något högre än analytikernas förväntningar på 3,23 dollar – och märkbart mer än fjolårets 3,06 dollar per aktie.

Nettointäkterna landade på 18,36 miljarder dollar, med totala intäkter på 75,87 miljarder dollar, något lägre än förväntningarna på 76,6 miljarder dollar, men högre än motsvarande siffra förra året, 74,6 miljarder.

Aldrig tidigare har heller priset för en Iphone varit så högt, med över 690 dollar per telefon.

Trots lanseringen av produkter som Apple Watch, Apple TV och prenumerationstjänsten Apple Music är Apples verksamhet och resultat helt dominerat av Iphone-försäljningen. Den utgör i dag utgör två tredjedelar av bolagets intäkter, mot hälften för tre år sedan.

Efter att ha ökat ända sedan den första smarta telefonen kom 2007 syns nu en minskad efterfrågan på nya modeller.

I samband med rapporten meddelade Apple även att man för innevarande kvartal väntar sig en intäktsminskning som är större än på femton år, och att det kanske är dags att betrakta bolaget på ett annat sätt – kanske är det slut på den långa perioden av kraftig tillväxt.

I en intervju med Wall Street Journal säger vd Tim Cook att han väntar sig ökade intäkter från försäljningen av Ipad (som har sålts allt mindre under de senaste två åren) och Apple Music: ”Vi lever inte i 90-dagarsperioder”, kommenterade han marknadens kvartalsfixering.

De senaste versionerna av Iphone 6 saknar också avgörande nyheter i jämförelse med de närmast tidigare modellerna, och många kunder antas vänta in Iphone 7 – som lanseras senare under 2016 – eller köper en något äldre telefon.

Försäljningen av telefoner i Kina slog förväntningarna och var inte alls så illa som man befarat, mot bakgrund av tillväxtavmattningen i Kina.

På den globala marknaden har bolaget också påverkats av den starka dollarn.

Under första kvartalet i år väntas Apple sälja 54,6 miljoner Iphones, mot 61,2 miljoner under motsvarande period förra året. Det blir första gången någonsin som försäljningen av apparaterna sjunker.

Aktien har fallit med 13 procent sedan den förra kvartalsrapporten i oktober, och med 24 procent sedan i juli. De relativt låga förväntningarna på tisdagens rapport ansågs redan inräknade i aktien, som steg med en procent under tisdagen och inte väntas påverkas i någon större utsträckning när börsen öppnar på onsdag. Aktien steg i efterhandeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.