Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forsenade-leveranser-oroar-kladhandeln/

EKONOMI

Försenade leveranser oroar klädhandeln

Foto: Hasse Holmberg / TT

Kläd- och skohandeln fortsätter att återhämta sig efter den stora pandeminedgången, visar Svensk handels stilindex för september.

Men månadens uppgång är mindre än vad Svensk handel hoppats på.

TT Text

Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel ökade med 8,6 procent i september jämfört med samma månad föregående år. Även skoförsäljningen uppvisar positiva siffror och ökar med 1,0 procent.

Jämfört med 2019 går klädförsäljningen back med 0,5 procent och skohandeln backar 16,8 procent.

”Trots att fler kunder har hittat tillbaka till modebutikerna går återhämtningen långsammare än vad vi hoppas på. Vi ska komma ihåg att försäljningstappen var drastiska under pandemin. Hävda restriktioner och fler som arbetar från kontoret igen gör att vi ändå tror på ett starkt slut på året”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Problem med försenade leveranser ger dock skäl för oro, inte minst då Black Friday och julhandeln närmar sig, säger Hedenström.

”Vi ser att pandemin har förändrat kundernas köpbeteende och att e-handeln tar en allt större del av försäljningskakan. De modehandlare som har en stark digital närvaro har ett gynnsamt läge inför framtiden”, säger han.

Ämnen i artikeln

Detaljhandel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt