Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Något lugnare på New Yorkbörserna efter onsdagens kraftiga fall

När New York-börserna stängde på torsdagen hade Dow Jones industriindex backat 2,1 procent, Nasdaqs kompositindex med 1,3 procent och S&P 500 med 2,1 procent. Rädslan för än kraftigare fall än onsdagens i New York kom på skam.

New York-börsens Dow Jones-index backade inledningsvis med 0,2 procent medan den tekniktunga Nasdaq-börsen handlades kring nollstrecket när handeln drog igång.

Efter en halvtimme pekade båda två något uppåt, Nasdaq omkring 0,9 procent och Dow Jones omkring 0,3 procent.

Efter att ett kraftigt amerikanskt börsfall på onsdagen spridit sig vidare till Asien och därefter till Europa vändes blickarna under torsdagseftermiddagen mot New York-börsernas öppning klockan 15.30, europeisk tid. Och det blev aldrig något ras.

Onsdagens kraftiga fall har tolkats som en följd av åtstramningar från den amerikanska centralbanken, och fortsatt oro för handelskriget mellan USA och Kina.

Även den stundande rapportsäsongen kan ha skapat oro, inte minst för högt värderade amerikanska teknikbolag.

– Det kommer bli en stormig rapportperiod. Man ska ha med sig det, det kan bli stökiga tider om det redan är oroligt inför det, säger Joakim Bornold, sparekonom vid Nordnet, till DN.

Glada miner så långt. Klockan klämtar på torsdagsmorgonen på Wall Street i New York när Livent Corporations vd Paul Graves (med knuten näve) öppnade handeln.
Glada miner så långt. Klockan klämtar på torsdagsmorgonen på Wall Street i New York när Livent Corporations vd Paul Graves (med knuten näve) öppnade handeln. Foto: Richard Drew/AP

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är börsnedgångarna en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

– Det rör sig om en viss avmattning, men ingen tvärnit, säger han till TT.

Enligt honom beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

– Världen befinner sig i ett läge där vi har passerat tillväxttoppen, och frågan är nu hur mycket den kommer att bromsa in.

Robert Bergqvist tycker samtidigt att de signaler han får från företag är positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar, säger han.

– Börserna i USA har pekat nästan rakt uppåt i flera år. Då kommer alltid frågan om vi kanske når slutet nu, och om det är dags att minska andelen aktier i portföljen.

Även Bergqvist anknyter till rapportsäsongen, som han väntar sig kommer att följas av en lugnare marknad.

Läs mer:

Trump om börsfallet i USA: Centralbanken är galen

Stockholmsbörsen smittad av omvärldens oro – ner 2,6 procent

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.