Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Forskare: Därför måste vi äta mindre kött

Other: Foto: TT

Köttkonsumtionen måste minska både för miljöns skull och för att maten ska räcka i framtiden. Det visar brittisk forskning som BBC rapporterar om.

Det är forskare från universiteten i Cambridge och Aberdeen som i en studie kommit fram till att växthusgaser från livsmedelsproduktion kommer att öka med 80 procent om människans konsumtion av kött och mejeriprodukter fortsätter att öka i samma takt som nu.

Studien kommer fram till att man max bör äta två portioner rött kött och sju portioner fågelkött i veckan, rapporterar BBC.

Forskarna oroas av att allt fler människor runt om i världen anammar amerikanska matvanor, vilket leder till ökad konsumtion av kött- och mejeriprodukter.

Enligt rapporten kan situationen förändras radikalt om jordbrukare i utvecklingsländer får hjälp att uppnå den bästa möjliga avkastningen för sin mark. En annan stor möjlighet för att förbättra miljön är om människor minskar matsvinnet.

Det tredje sättet att minska klimatförändringarna är att helt enkelt få människor att byta matvanor. Om alla tre åtgärder skulle lyckas kan man halvera koldioxidutsläppen jämfört med nivån som utsläppen låg på 2009, tror forskarna.

En studie från förra året visar att svenskar i snitt äter 25 procent mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Resultaten från studien visar även att koldioxidutsläppen från Sveriges matsektor skulle minska med hela 10-20 procent om vi drog ner på köttkonsumtionen till den nivån som Livsmedelsverket rekommenderar.

Forskning visar också att konsumtion av rött kött kan påverka risken för tarmcancer.

– Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.