Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forskarens-tips-for-en-klimatsmartare-jul-lat-gasterna-ta-med-sig-resterna-hem/

Ekonomi

Forskarens tips för klimatsmart jul: Doggybags

Foto: Christine Olsson / TT

Juletider är mattider. Vi frossar i ett överflöd av läckra godsaker. Baksidan är att extra mycket mat slängs. Men det går att minska svinnet - låt gästerna ta med sig resterna hem. 

Matsvinn är ett globalt problem och en stor miljöbov. Vi producerar cirka 30 procent mer livsmedel över hela världen än vad vi skulle behöva göra om vi tog hand om maten bättre. Det säger forskaren Helén Williams vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, som tillsammans med sina kollegor i Sverige och andra länder har undersökt hur matsvinnet kan minska.

– Det är helt enkelt osmakligt att vi handlar i överflöd och sedan slänger när vi inte orkar mer, säger hon i ett pressmeddelande.

En av de viktigaste sakerna man kan göra för klimatet är att äta upp maten. Men helgerna kring jul- och nyår är den tid på året då vi både konsumerar och slänger mer mat än vanligt. Enligt Livsmedelsverket slänger vi i genomsnitt cirka 19 kilo ätbar mat i soporna per person och år. 

Julmaten är omgärdad av traditioner och de flesta ser bilden framför sig av ett dignande bord fyllt till brädden med mat: skinka, korv, sylta, pastej, köttbullar, ostar, sillar, Janssons frestelse, gröt, dopp i grytan, pepparkakor, glögg och så vidare i en oändlighet av fett, sött och mejeriprodukter.  

Enligt Helén Williams är ett skäl till att många av rätterna hamnar i soppåsen en rädsla att utmana gamla traditioner i kombination med en vilja att göra många generationer nöjda. Samtidigt uppmanar hon fler att bryta mot det invanda och våga förändra utbudet på julbordet: Faster Hildur kanske skulle uppskatta att byta ut grisfötterna mot en klimatsmart ”nötbulle” gjord på bönor. Och lilla Kalle kanske kan ta en grönsak i stället för ännu en prinskorv. 

– Ur ett klimatperspektiv är det värre att slänga produkter som krävt mer resurser för att framställas, till exempel kött och mejeriprodukter. Internationella rapporter visar att matsvinnet är en allt viktigare fråga att jobba med för att minska miljöpåverkan inom livsmedelssektorn, säger Helén Williams i pressmeddelandet.

För den som vill minska matsvinnet under jul- och nyårshelgerna har forskarna flera tips. Ett är att låta gästerna ta med överbliven mat hem. Så varför inte lägga en ”doggybag” under granen i år?

I takt med att medvetenheten kring klimatet ökar har flera länder satt upp mål för att minska matsvinnet. EU har exempelvis antagit ett mål om att halvera matsvinnet till 2030. 

Läs mer: Julbord höjdpunkt för krögare – men svinnet ett problem

Läs mer: Så blir du svinnsmart – laga mat på rester