Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forslag-att-slopa-besittningsskydd-for-studentbostader/

Ekonomi

Förslag att slopa besittningsskydd för studentbostäder

Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen, vill begränsa besittningsskyddet i studentbostäder Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Studentbostäder borde brytas ut ur hyreslagstiftningen och besittningsskyddet bör begränsas i lag.

Det anser Stina Olén, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen. 

När tiotusentals studenter nu har fått besked om de kommer in på sina valda utbildningar, dyker ett årligt återkommande problem upp: var ska studenterna bo?

Den här bostadsbristen är som mest akut just vid starten av höstterminen och Stina Olén vill därför se reformer för att kunna klara anstormningen. 

Det kan till exempel vara studenthotell, där en student kan få bo en kortare tid ”till en rimlig penning”. Liknande system finns i andra EU-länder, som Nederländerna.

Hur ett sådant system ska se ut i Sverige, kan inte Olén säga i dag, bara att det finns ett behov. 

Redan i dag kan dock mycket göras om kommunerna, universiteten, bostadsföretagen och den lokala studentkåren kan samarbeta för att finna tillfälliga lösningar.

– När de samarbetar bra med olika andrahandslösningar löser de topparna vid terminsstarten bättre, säger hon.

Men Stina Olén vill också att studentbostäder ska ses som en egen boendeform i lagstiftningen.

– Vi har ett problem med att många försöker hänga kvar i sina studentbostäder efter studierna, eftersom de inte får en annan bostad, säger Stina Olén.

I dag finns en praxis om att en student ska lämna i från sig bostaden när studierna är över. Men det är en praxis, inte en lag. Och Olén vill se denna praxis omvandlas till lag. 

– Vi vill att studentbostaden ska vara en egen boendeform med ett begränsat besittningsskydd som är kopplat till studier, säger Olén.

– Det viktiga är att vi kan frigöra bostäder när de behövs, tillägger hon.

Trots att det fortfarande är ont om bostäder runt om i landet, menar bostadsföretagen att det är bättre än för några år sedan.

Studentbostadsföretagen har frågat sina medlemsföretag om vad de förväntar sig vid årets terminsstart. Sju av tio räknar med att efterfrågeläget på deras marknader är oförändrat jämfört med i fjol. Ökat efterfrågetryck, räknar 16 procent med och åtta procent räknar med minskat tryck.

Men när frågan ställs hur utvecklingen har varit under de senaste tre åren växer skillnaderna. Då är det hela 21 procent som menar att efterfrågan har minskat.

– Det vi ser är att det är ett bättre läge på några orter. Uppsala är en sådan marknad där vi skönjer bättre balans nu, jämfört med ett för par år sedan, säger Olén.

– Men det är när vi bedömer marknaden över helåret. Det är fortfarande en akut bostadssituation inför terminsstarten, tillägger hon.

Läget är värst i Stockholm och Göteborg, vilket också speglar den svåra bostadssituationen över huvud taget i dessa städer. 

Men Stina Olén har tröst att komma med till studenter i desperat jakt på bostad.

– Det är normalt med en brist inför terminsstarten, men det balanseras bättre under året. Det innebär att man under hösten har en god chans att till sist få en bostad på flera orter, säger hon.