Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forslaget-forst-till-kvarn-pa-hogskoleprovet/

Ekonomi

Förslaget: Först till kvarn på högskoleprovet

Först till kvarn kan komma att gälla för de som vill skriva högskoleprovet i höst.
Först till kvarn kan komma att gälla för de som vill skriva högskoleprovet i höst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det kan bli först till kvarn som gäller för de som vill skriva högskoleprovet i höst. Det föreslår den nationella samordnaren Peter Honeth, som vill se ytterligare begränsningar i antalet deltagare.
– Flera av lärosätena har en positiv grundsyn till förslaget, men samtidigt villkor som kanske inte går att uppfylla, säger han till DN.

Förra veckan tillsatte regeringen en nationell samordnare för att tillsammans med Universitets- och Högskolerådet, UHR, säkerställa att höstens högskoleprov kan genomföras.

Uppdraget gick till Peter Honeth, som nu föreslår att en mindre grupp än vanligt ska skriva provet. Syftet är att göra provtillfället mer smittsäkert.

Enligt förslaget, som Ekot var först att ta del av, kommer först till kvarn gälla för provplatserna. I så fall kommer anmälan till provet att stängas när taket för antalet provskrivare vid varje lärosäte är uppnått.

Om förslaget blir verklighet kommer 8.000 personer att få skriva provet i Stockholm, vilket är omkring hälften så många som i fjol, enligt Ekot. Precis som tidigare gäller att bara de som saknar ett giltigt provresultat kommer bli aktuella för att skriva höstens prov.

Nackdelen med förslaget är dels att det kan ses som orättvis för de som inte får plats, dels den belastning på UHR som väntar när anmälningen öppnar, skriver samordnaren i förslaget.

Landets lärosäten kommer att ge synpunkter på förslaget under torsdagsförmiddagen.

Luleås tekniska universitet har blivit tilldelade ett fast tak på 450 stycken provdeltagare. Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn ser att det nya förslaget ger förutsättningar för att kunna genomföra högskoleprovet på ett smittsäkert sätt.

– Med en tydlig neddragning på antalet provdeltagare så tycker vi att det känns betryggande. Förutsättningarna runt om i Sverige ser olika ut, vi har inte riktigt haft samma problematik under pandemin. Vi har sagt att vi kan ta emot 500 deltagare som mest då dessa också sprids ut på flera olika orter. Det är ungefär hälften av vad vi tog emot förra hösten.

– Men det finns så klart flera utmaningar i det här, bland annat orättvisan i ”först till kvarn-systemet”. Men det är upp till UHR och den nationella samordnaren att se över, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

På Lunds universitet vill den nationella samordnaren begränsa antalet provdeltagare till 3.100. Rektor Torbjörn von Schantz bedömer att den kraftiga neddragningen bidrar till orättvisa men kommer inte att invända mot förslaget.

– Det kommer också att kvarstå andra problem där övriga elever på universitetet riskerar att bli störda när de skriver andra prov samtidigt som högskoleprovet genomförs. Men det är problem som regeringen och riksdagen får hantera, jag är inte positiv till förslaget och beklagar att detta har blivit en politisk fråga. Vi kommer att följa rekommendationerna och resten är upp till UHR att säkra, säger han.

Den nationella samordnaren Peter Honeth meddelar att han har fått in alla synpunkter från samtliga lärosäten vid lunchtid. Generellt upplever han att flera har en positiv syn på förslaget.

– Jag är inte beredd att ge något besked i dag, jag måste gå igenom alla synpunkter noggrant först. Flera av lärosäten har krav och villkor som jag ännu inte vet om de är möjliga att uppfylla, därför vore det fel att uttala sig nu innan jag har undersökt det vidare, säger han.

Högskoleprovet för hösten 2020 ställdes först in eftersom UHR bedömde att det inte gick att genomföra smittsäkert. I samband med regeringens beslut att genomföra provet valde myndighetens generaldirektör Karin Röding förra veckan att avgå.

Provet är tänkt att genomföras den 25 oktober.

Läs mer: Högskoleprovet kan bli möjligt i höst

Läs mer: Samordnare tillsätts för att genomföra högskoleprovet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt