Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forslaget-om-global-bolagsskatt-kan-bli-ett-slag-i-luften/

EKONOMI

Förslaget om global bolagsskatt kan bli ett slag i luften

Globala jättar som Amazon ska tvingas betala bolagskatt i länderna de verkar, enligt ett nytt förslag. Men deras låga vinstmarginal gör att de kan exkluderas från reglerna.
Globala jättar som Amazon ska tvingas betala bolagskatt i länderna de verkar, enligt ett nytt förslag. Men deras låga vinstmarginal gör att de kan exkluderas från reglerna. Foto: David Becker / AFP

G7-ländernas överenskommelse om en global bolagsskatt har kallats ”historisk”. Men förslaget riskerar att bli ett slag i luften, då exempelvis Amazon kan komma att undgå reglerna.

– Man ska inte underskatta företags kreativitet när det gäller att minska sina kostnader, säger Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet.

I lördags meddelade världens ledande industriländer i G7 att de står bakom förslaget om en global minimiskatt för bolag på minst 15 procent. Dessutom ska digitala jättar som Google, Facebook och Amazon betala bolagsskatt i de länder där de bedriver sin verksamhet. Uppgörelsen anses ”historisk” och har hyllats som ett stort steg för att komma till rätta med den globala skatteplaneringen, där företag spelar ut länder mot varandra i syfte att dra nytta av fördelaktiga skattesatser.

– G7-ländernas finansministrar har i dag gjort ett betydande, aldrig tidigare skådat åtagande som sätter en enorm fart mot att uppnå en robust global minimiskatt, sa USA:s finansminister Janet Yellen efter lördagens möte.

Åsa Hansson som är docent och nationalekonom vid Lunds universitet är inte fullt lika optimistisk.

– Det kommer ta lång tid innan en global bolagsskatt blir verklighet, och man ska inte underskatta företags kreativitet när det gäller att minska sina kostnader. Det handlar till exempel om hur man definierar vinster och vilka avdrag man kan göra. Risken är att det blir ett slag i luften, säger hon.

Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet, tror att en global minimiskatt för bolag blir svår att genomföra.
Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet, tror att en global minimiskatt för bolag blir svår att genomföra. Foto: Pressbild

Enligt G7-ländernas överenskommelse ska länder endast kunna beskatta de globala jättar vars vinstmarginal överstiger 10 procent. Därmed skulle till exempel Amazon, med en marginal på 6,3 procent under 2020, exkluderas. Amazons europeiska dotterbolag med säte i Luxemburg betalade noll procent i bolagsskatt i fjol, rapporterar The Guardian. Detta trots en omsättning på drygt 442 miljarder kronor.

– Tidigare har det talats om att införa en digital skatt som baseras på omsättning istället för vinst. Men det skulle drabba företag som har höga kostnader och investerar mycket i forskning. När skatten istället baseras på vinst är det lättare att vara mer kreativ och flytta kostnader. Därför är det svårt att få till ett system som är helt vattentätt, säger Åsa Hansson.

Vad kan det få för betydelse för industrin som hjälper globala företag att planera skatten?

– Jag är något skeptisk till att man verkligen lyckas införa en verkningsfull minimiskatt. Men skulle man lyckas vore det förstås väldigt positivt. Risken är att man täpper till på ett ställe men samtidigt öppnar upp andra möjligheter, så skattejuristerna kan ändå få behålla sina jobb. De tjänar stora pengar för att deras arbete lönar sig – det finns ju enorma summor att tjäna för företagen. En annan fråga är vem som ska reglera det här, och vem som ska straffa företag som inte följer regelverket. Det kommer medföra stora administrativa kostnader, säger hon.

Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, tror att regelverket kommer anpassas så att även Amazon kommer att inkluderas. Han pekar på att molnverksamheten i Amazon Web Services är betydligt mer lönsam än bolaget som helhet.

– Det är inte politiskt acceptabelt att ta fram en lösning som Amazon står utanför. Förmodligen kommer det att bli en slags ”lex Amazon” där man gör någon form av segmentering av verksamheten. Men det gör förstås att regelverket kompliceras och kommer att bli en mardröm för bolagen att tillämpa, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt att hon är positiv till förslaget om global bolagsskatt men Sveriges Näringsliv är desto mer skeptiska.

– Principiellt är vi emot det eftersom det är ett stort ingrepp i ländernas suveränitet att utforma sina egna skattesystem. Dessutom gynnas de stora länderna på bekostnad av de små. De lyckas attrahera investeringar på grund av sina stora marknader, medan de små länderna måste använda andra verktyg. Bolagsskatten är ett sådant verktyg, säger Claes Hammarstedt.

Ämnen i artikeln

Amazon
G7
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt