Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forsta-gangen-pa-atta-ar-fler-kvinnor-an-man-arbetslosa/

Ekonomi

Första gången på åtta år: Fler kvinnor än män arbetslösa

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten är högre för kvinnor än för män för första gången sedan 2011. Samtidigt ökar arbetslösheten totalt sett och bedöms fortsätta att öka. Arbetsförmedlingens analytiker menar att det behövs en kombination av insatser för de grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.  

Arbetslöshetsnivån bland kvinnor är 7,0 procent jämfört med 6,9 för män. Antalet kvinnor som varit utan arbete i mer än tolv månader har ökat med 1.500 till 74.000. Ökningen utgörs nästan enbart av utrikes födda kvinnor med kort utbildning.

– Det behövs en kombination av insatser. Utbildning är väldigt viktigt för den här gruppen som har en kort utbildningsbakgrund. Men samtidigt är det betydelsefullt att komma ut på en arbetsplats och praktik, exempelvis genom subventionerade anställningar, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 

Enligt Sandra Offesson har utrikes födda kvinnor tidigare kunnat dra fördel av möjligheten att kunna få en anställning i form av en extratjänst. Nu finns inte den möjligheten längre och då syns det i ett ökat antal inskrivna arbetslösa kvinnor.

– Vi har inte subventionerade anställningar i samma omfattning längre, något som tidigare varit en viktig insats. 

För att lösa problemet menar hon att det är viktigt med individanpassad utbildning, men också möjligheten att få arbetslivserfarenhet. 

– För vissa handlar det om att läsa in grundskolan medan andra behöver kortare kompletterande kurser. 

Arbetslösheten totalt låg i slutet av augusti på 7,0 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med året innan. 350.000 personer var arbetslösa, en ökning med 8.000 sedan i fjol. Däremot varslades färre personer om uppsägning, cirka 1.800, i augusti, jämfört med genomsnittet de senaste tolv månaderna, då i snitt 3.800 varslats. Sandra Offesson förklarar hur det hänger ihop:

– Vi har fortfarande en stark arbetsmarknad och i den prognos vi gjort fram till och med 2020 bedömer vi att det kommer skapas nya jobb. Samtidigt fortsätter arbetskraften att öka, vilket innebär fler inskriva på Arbetsförmedlingen. Detta påverkar initialt de grupper som har lite svårare att få fäste på arbetsmarknaden, däribland utrikesfödda kvinnor med kort utbildning.