Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 08:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forsta-kvinnan-i-byggnads-styrelse/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Första kvinnan i Byggnads styrelse

Other: Foto: privat

Arbetsgivarna har fördomar som gör det svårt för tjejer att få jobb i byggbranschen. Det anser snickaren Emmelie Renlund som är den första kvinnan någonsin att väljas in i fackförbundet byggnads styrelse.

Den svenska byggbranschen är minst sagt mansdominerad. Bland fackförbundet Byggnads medlemmar går det exempelvis 100 män på en kvinna och sedan fackförbundet startade har det aldrig suttit en kvinna i styrelsen.

Men i somras valdes Emmelie Renlund in som ungdomsrepresentant i byggnads förbundsstyrelse. Hon kommer nu vara med på alla styrelsemöten och fungera som språkrör för unga inom yrket.

– Det känns jättekul och jättestort, säger hon.

Emmelie Renlunds hjärtefråga är jämställdhet och hon tycker att det är viktigt att alla människor oavsett kön, läggning eller etnicitet ska ha möjligheten att välja vilket yrke de vill.

– Det är inte jämställt i samhället och verkligen inte i byggbranschen. Det börjar redan i skolan när tjejer avråds från att gå byggprogrammet på gymnasiet. Det fortsätter sedan när de tjejer som har gått bygg kommer ut på arbetsmarknaden och märker att de har svårare än killarna att få jobb.

Varför är det svårare för tjejer att få jobb inom byggbranschen?

– Jag tror att det handlar om fördomar och okunskap från arbetsgivarnas sida. De tror att tjejer är svagare och inte kan klara av jobbet och ser problem med att de kanske måste ordna nya omklädningsrum och toaletter.

Vad tycker du om det?

– Fördomen om att tjejer inte skulle orka med jobbet för att de är svagare är skitsnack. Att vara en bra snickare handlar inte om att vara störst och starkast utan om att kunna planera sitt jobb.

Emmelie Renlund tror att mer jämställdhet inom branschen skulle leda till en bättre arbetsmiljö och att både män och kvinnor skulle vinna på det.

Emmelies engagemang har inte bara uppmärksammats av fackförbundet. I veckan kommer hon dessutom ta emot Isabelle-stipendiet som riktar sig till kvinnor inom hantverkarbranschen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.