Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forsta-personen-har-beviljats-omstallningsstudiestod/

EKONOMI

Jämtlänning med polisdrömmar fick det första nya studiestödet

Bild 2 av 2
Foto: Bertil Ericson / TT, @image_author_name

Nästan tjugotusen personer har sökt det nya statliga omställningsstudiestödet sedan det infördes den 1 oktober i år.

Väntetiden på att få ett ja, har satts till mellan tio och tolv veckor, men nu har den första fått sitt stöd beviljat av CSN.

Över tusen har fått nej.

När det nya huvudavtalet mellan fack och arbetsgivare trädde i kraft ingick ett nytt statligt studiestöd som ger 80 procent av lönen i bidrag till den som vill stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Studiestödet riktar sig till redan yrkesverksamma och kan ges för studier i mellan 1 och 44 veckor, på heltid. Maxtaket för stödet är 21 300 kronor i månaden under 2022.

Den först kullen sökande var oväntat stor – nära 20 000 ville sadla om mitt i livet – och beskedet var från start att väntetiden hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, skulle bli mellan 10 och 12 veckor, kanske mer på grund av anstormningen.

Men nu har den första sökande fått sitt stöd beviljat. Sju veckor efter första ansökningsdagen. Den som passerat nålsögat är en person från Jämtlands län som uppfyller villkoren för deltidsstudier till polisprogrammet på Umeå Universitet. Fallet var, enligt CSN, lätt att bedöma och uppfyllde tydligt kriterierna för stödet.

– Många andra ansökningar har varit inkompletta eller inte uppfyllt kraven och mellan tusen och femtonhundra personer har redan fått avslag från oss, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, till DN.

Det nya studiestödet har i bland liknats vid ett ”nytt friår”, men nålsögat för att få godkänt är betydligt mindre den här gången. I friårssystemet som fanns under 2005 och 2006, kunde arbetsgivaren bevilja ledigheten oavsett vad den anställde ville ägna tiden åt, nu måste parternas omställningsorganisationer bedöma studieplanen som användbar på framtidens arbetsmarknad. Utan en fond i ryggen är utsikterna att få ja från CSN mycket små.

DN har pratat med flera av de stora omställningsorganisationerna – Omställningsfonden, TRR Trygghetsrådet, Trygghetsfonden och Trygghetsstiftelsen – och den sammantagna bilden från dem är att merparten av de sökande till omställningsstudiestödet i denna första omgång är personer som redan går en vidareutbildning.

Här kan du läsa fler nyheter från DN:s redaktioner i Norra Sverige

Ämnen i artikeln

CSN
Jämtland
Umeå
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt