Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Försvar på skolschemat ska få fler att bli soldater

Foto: Paul Hansen

Inför totalförsvarskunskap som ett ämne i gymnasiet. Bjud in alla landets 18-åringar till försvarets dag varje år. Låt Försvarsmakten betala civil vidareutbildning efter tjänstgöringen. Så ska fler lockas att ta värvning och soldatbristen avhjälpas, enligt en utredning som presenteras i dag.

För bara några år sedan tycktes omvärlden ganska fredlig. Den allmänna värnplikten lades i malpåse och det svenska försvaret inriktades mot fredsoperationer utomlands. På kort tid har läget förändrats drastiskt. Ryssland agerar allt mer aggressivt i Sveriges närområde. Samtidigt har svagheterna i vår förmåga att försvara landet blivit uppenbara.

Ett av problemen är bristen på soldater. Sedan 2012 är det upp till Försvarsmakten att värva frivilliga. Det har visat sig betydligt svårare än väntat. Alltför många hoppar av i förtid. Enligt Försvarsmaktens egna prognoser kommer den största kategorin, de tidvis anställda soldaterna och sjömännen, inte att vara fullt ut bemannad förrän år 2023 (se grafik).

På fredagen presenteras en rad utredningsförslag, som DN har tagit del av, om hur man ska kunna locka fler frivilliga. Det är Stefan Ryding-Berg, före detta chefsjurist på Försvarsmakten, som på regeringens uppdrag har lett arbetet.

– Vi vill bidra till att höja attraktionskraften och det är viktigt för Försvarsmakten, säger Ryding-Berg.

God framförhållning i planeringen av verksamheten för de tidvis anställda är avgörande, enligt de soldater som utredarna har talat med. De vill ha överblick över när och var de ska på övning.

– Där har Försvarsmakten varit dålig, säger Stefan Ryding-Berg.

Bostadsfrågan pekas också ut som ett problem. Det vill utredarna lösa med längre anställningsperioder. Det skulle enligt Stefan Ryding-Berg ge fler möjlighet att få bostadslån. Han vill också se en regeländring så att Försvarsmakten kan hyra ut bostäder i andra hand till soldater som tjänstgör någon annanstans än på hemorten.

Mer stöd i övergången till ett civilt liv skulle enligt utredaren också göra soldatjobbet mer attraktivt.

– En båtförare kanske inte har det som krävs för motsvarande jobb i det civila. Då ska man kunna gå en kompletterande utbildning mot slutet av tjänstgöringen på Försvarsmaktens bekostnad, anser Stefan Ryding-Berg som också vill att man blir tydligare med vad de militära befattningarna har för civilt meritvärde.

I sin regeringsförklaring fastslog statsminister Stefan Löfven att försvarets folkliga förankring ska stärkas. Utredarna har också haft till uppgift att ge sådana förslag. Ett är att införa totalförsvarskunskap på schemat i gymnasiet.

– Jag tycker också att man skulle bjuda in alla landets 18-åringar till ”En dag i Försvarsmakten” för att visa vad man håller på med och vilka yrken som finns, säger Stefan Ryding-Berg.

Det skulle enligt honom vara ett sätt locka fler kvinnor till det militära, något som går extra trögt. Kvinnorna blir allt viktigare i takt med att de män som gjort värnplikten blir färre.

– När det gäller kvinnorna har Försvarsmakten misslyckats, säger Stefan Ryding-Berg.

Läs mer: ”Tufft med alla rutiner”
2:a plutonen på Livgardet närmar sig slutet på sin GMU, grundläggande militär utbildning.

Många anställda slutar i förtid

• 2010 beslutade riksdagen att värnplikten skulle vara vilande, med möjlighet att aktivera systemet om säkerhetsläget så kräver. Rekryteringen ska bygga på frivillighet.

• 2012 infördes nya anställningsformer för gruppbefäl, soldater och sjömän. Arbetet kan vara heltid eller med tidvis tjänstgöring.

• En anställnings­period är minst sex och högst åtta år (högst tio enligt ett utredningsförslag, se ovan). Totalt kan man tjänstgöra i max 16 år (20 enligt utredningsförslaget).

• Försvarsmakten har stora problem med personalförsörjningen. För få fullföljer sin utbildning för att bli tidvis anställda soldater. Heltidssoldaterna avslutar sina anställningar i förtid. Rekryteringen av kvinnor går trögt. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.