Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Försvaret behöver minst 6,5 miljarder ”

03:16. Försvaret har inga marginaler och saknar nu 6,5 miljarder kronor. Det säger ÖB Micael Bydén.

Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra, enligt ÖB Micael Bydén som presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag för de kommande åren.

– Vi arbetar dagligen med att stärka vår försvarsförmåga. Vi har tagit viktiga steg i den här riktningen. Verksamheten har intensifierats på alla plan, säger ÖB Micael Bydén vid pressträffen.

– På vissa områden har vi gått fram snabbare än vad som förväntats av oss. Sammantaget har vi i dag en starkare och bättre rustad försvarsmakt än för ett år sedan, fortsätter han.

Och planen framåt är klar:
– Vi ökar vår beredskap, vår tillgänglighet och vår stridsduglighet till 2020, säger Micael Bydén.

Micael Bydén säger att budgetunderlaget kortfattat innefattar förstärkning vad gäller personal, materiel och övningar.
– Det innefattar fler kontinuerligt tjänstgörande, övningar på operativ nivå och anskaffning av specialfordon och lastbilar, säger ÖB.

Försvarsmaktens anslag har urholkats med minst fem miljarder kronor under perioden 2016–2020. Jämfört med budgetunderlaget för 2017 ökar kostnaderna för materielunderhåll med över 200 miljoner kronor årligen.

Försvaret behöver minst 6,5 miljarder kronor i sin planering. Därför behöver Försvarsmakten ”ta bort reducera eller förskjuta tidigare planerade åtgärder, vilket påverkar utvecklingen av krigsförbanden negativt”, skriver Försvaret i sitt budgetunderlag.

Förra årets underlag blottade ett hål på nio miljarder kronor för materielanskaffning fram till 2028. För innevarande försvarsperiod 2016-2020 har regeringen och M, C och KD enats om en höjning på 10, 2 miljarder kronor. Men flera partier, däribland Liberalerna, vill ha extra tillskott redan i vårbudgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.