Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försvaret får stå för notan när regeringen flyger dyrt

Regeringen använder sig allt ­oftare av statsflyget på sina resor. Samtidigt slipper statsministern och hans kansli stå för kostnaderna när flyget blir dyrare. Det väcker kritik inom oppositionen.

Fredrik Reinfeldt och hans ministrar väljer allt oftare det försvarsägda statsflyget, eller ”regeringsplanet” som det också kallas, när de är ute och reser. Från att 2011 ha lagt 6,4 miljoner kronor på statsflygresorna har regeringskansliets kostnader ökat med cirka en miljon per år till 9,5 miljoner i fjol. Det ger en timkostnad i luften på 5.000 kronor under 2013.

Men den verkliga kostnaden är betydligt högre. Och det är inte regeringskansliet som betalar när flyget blir dyrare, visar DN:s genomgång.

2011 kostade enbart bränsle och underhåll av planen cirka 15.500 kronor per flygtimme för Försvarsmakten. I år beräknas en timme med något av de två nyare regeringsplanen kosta drygt 20 procent mer, ungefär 19.000 kronor, vilket beror på att bland annat priset för bränsle har blivit dyrare. Samtidigt har maxpriset som försvaret får debitera regeringen för flygningarna utvecklats åt motsatt håll. 2010 var maxkostnaden per flygtimme 14.500 kronor.

Året efter sjönk den till 10.700, och sedan 2012 har beloppet legat fast på 10.800 kronor. En kostnad som sedan i fjol dessutom är inskriven i statsflygsförordningen.

Det innebär i praktiken att försvaret – inte regeringskansliet – får stå med kostnaden när flyget blir dyrare.

DN har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar men hans stab hänvisar till regeringskansliets presstjänst. Informatören Malin Modh menar att bara en mindre del av kostnaderna betalas via flygtidsavgiften. Resten får försvaret från statsanslaget. Frågan om anslaget ökat särskilt för att täcka de ökade kostnaderna för försvaret svarar hon svävande på.

– De (Försvarsmakten) har medel i budgetpropositionen för att kunna göra den här uppgiften, säger hon.

Inte heller Försvarsmakten ger ett rakt svar på frågan.

”Anslagsfördelning till verksamhet görs utifrån planerad verksamhets kostnader”, skriver en handläggare på högkvarteret som svar på DN:s fråga.

Kent Härstedt, S-ledamot i försvarsutskottet, vänder sig mot att regeringens flygpris slagits fast i statsflygsförordningen, en ändring som godkändes av regeringsplanets enskilt flitigaste användare: statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är nästan lite planekonomi över det hela, säger Härstedt.

– För oss är det viktigt att försvarsmakten ska debitera vad det faktiskt kostar, så att man får tillbaka de pengar de lägger ut i olika sammanhang där man gör insatser som inte direkt hör till Försvarsmakten. Då kan man inte lägga fast en faktisk princip om en kostnad som är förutbestämd.

Även Peter Eriksson (MP), ord­förande för riksdagens konstitutionsutskott, är kritisk till att de rörliga kostnaderna för statsflyget skjuts över på Försvarsmakten.

– Det är viktigt veta vad de olika sakerna kostar för regeringen, säger han och fortsätter:

– Om någon skulle göra en anmälan så gör vi naturligtvis en granskning av det.

Fakta

Den del av försvarsanslaget som går till statsflyget har ökat de senaste åren, bland i takt med att "tyngre underhåll och reparationer" av flygen gjorts.

Det planerade anslaget till flyget kommer dock att minska med 35 procent de kommande åren: från 133 under 2013 till 86 miljoner kronor 2015, visar siffror från Försvarsmakten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.