Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Försvaret vill ha 60 Super–Jas

Sverige behöver minst 60 stridsflygplan av den kommande så kallade Super-Jasmodellen.

Det betonade Försvarsmakten i en offentlig utfrågning i riksdagen på torsdagen. Enligt generallöjtnant Jan Salestrand är det ett minimum.

– Sverige behöver 60–80 stridsflygplan för att möta den tekniska och operativa hotbilden, sade ÖB Sverker Göranson.

Regeringen har av riksdagen begärt mandat att få köpa 40—60 plan. Om antalet blir 60 måste enligt ÖB luftförsvaret kompletteras med till exempel mer markbundet luftvärn.

Försvarsmakten kunde inte närmare redogöra för vilka andra satsningar som behövs och vad de skulle kosta om antalet Super-Jas, den så kallade E-modellen av Jas 39 Gripen, blir 60.

De första Super-Jasplanen väntas vara operativa från 2023 och användas fram till 2042. Försvarsdepartementets statssekreterare Carl von der Esch uppgav att den totala kostnaden per år för systemet beräknas bli tre miljarder räknat från nästa år, det vill säga totalt 90 miljarder kronor. Av förvarets totala materielanslag 2013-2042 på omkring 400 miljarder kronor, beräknas 75 miljarder tas i anspråk av Super-Jas. Beräkningarna utgår från 60 plan.

Riksdagen fattar i december beslut om att ge regeringen mandat att beställa 40-60 plan. Nästa år ska regeringen enligt planerna bestämma det exakta antalet.

Försvarsmakten redogjorde också för de alternativ som undersökts innan beslut fattades att förorda 60–80 plan av E-modellen. Att behålla nuvarande 100 plan av C/D-modellen skulle kosta totalt 60 miljarder till 2042. Att köpa 60 utländska plan skulle kosta 110 miljarder kronor.

Den nuvarande C/D-modellen skulle dock, enligt Försvarsmakten, inte klara sig särskilt bra i strid mot de plan som man kan väntas möta på 2020- och 2030-talen.

– Den skulle vara nedskjuten innan den ens sett något, sade Lars Hemrich, överstelöjtnant i flygvapnet.

Uppgraderingen till E-modellen bedöms bland annat öka Gripenplanets tid i luften och kapacitet att bära vapen med 50 procent.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.