Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Försvunna Allra-miljoner jagas utomlands

Åklagaren Thomas Hertz.
Åklagaren Thomas Hertz. Other: Marc Femenia/TT

Kronofogden ska säkra 340 miljoner kronor åt pensionsspararna från de brottsmisstänkta i Allra-härvan. 

I Sverige har de hittat 75 miljoner men hoppet om att finna mer är nu ute. Hundratals miljoner kan vara gömda utomlands och nu kämpar åklagaren för att få tag i pengarna innan de försvinner. 

– Jag vet att det finns pengar utomlands, säger åklagaren Thomas Hertz. 

I flyttkartonger i ett av Kronofogdens förråd i Stockholmsområdet ligger Allra-direktören Alexander Ernstbergers ägodelar från lyxvillan med sjötomt på Lidingö. Själv sitter han inlåst på Kronobergshäktet sedan början av oktober.

Samtidigt som Ekobrottsmyndigheten förbereder åtalet mot honom och fem andra ur ledningen för pensionsbolaget Allra, försöker Kronofogden säkra pengar till eventuella skadestånd.

I Kronofogdens beslut listas de beslagtagna ägodelarna, stort som smått, som senare ska kunna säljas: Päronformad vas från Svenskt tenn 2.600 kronor, 2 slipsar från Hermes i kartong 2.000 kronor, Robotdammsugare 1.000 kronor, tv-spelsmöbel med rattar och pedaler 3.000 kronor. Listan sträcker sig över fem sidor, en 16 meter lång lyxbåt finns också med bland beslagen. Den är så stor att Kronofogden fått hyra in sig på ett varv för att kunna förvara båten. 

Det totala värdet av de beslagtagna ägodelarna uppgår till 75 miljoner kronor. Det är bara en bråkdel av de 340 miljoner kronor som Stockholms tingsrätt beslutat ska tas i säkerhet. Kronofogdens befogenhet sträcker sig inte över landsgränsen och misstanken är att stora summor finns gömda utomlands. Just nu pågår en intensiv jakt för att hitta de gömda pengarna.

– Jag vet att det finns pengar utomlands, säger åklagaren Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten.

Till skillnad från Kronofogden har åklagare befogenhet att frysa pengar även i andra länder.

– Med ett kvarstadsbeslut som grund kan jag begära ett frysningsbeslut. Då kan jag få det verkställningsbart inom 48 timmar, precis som en europeisk arresteringsorder. 

Om han utfärdat några sådana beslut vill Thomas Hertz inte avslöja.

– Om jag hade hittat alla pengarna och jag hade säkrat dem utomlands, då hade det inte varit hemligt men till dess att hela beloppet är säkrat finns det en liten risk att de pengarna inte finns kvar om jag uttalar mig, säger Thomas Hertz. 

Genom beslut om penningbeslag har Thomas Hertz frusit 50 miljoner kronor som funnits på Alexander Ernstbergers konton i Ålandsbanken. Lyxvillan på Lidingö som Ernstberger betalade 50 miljoner kronor för i november 2016 är belånad upp till taknocken. Dagen innan han greps utfärdade Ålandsbanken ett pantbrev på 10 miljoner kronor, pantbrevet gör att Ålandsbanken prioriteras vid en eventuell konkurs. Till kronofogden och pensionsspararna finns det inget värde kvar i huset. 

Stockholms tingsrätts beslut om kvarstad gäller inte bara Allra-ledningen privat. Även deras bolag har fått värden tagna i förvar. Alexander Ernstbergers bolag S2 Invest hade vid årsskiftet nästan 140 miljoner kronor i eget kapital och står som registrerad ägare till tre bilar av märket Porsche. Från S2 Invest har kronofogden säkrat 55 miljoner kronor.

Bland beslagen hos S2 Invest finns också aktier i två bolag i skatteparadis. P1 Group Holding på Cayman öarna och Tantan Limited på Brittiska Jungfruöarna i Karibien. Bolagen är kopplade till investeringar i den framgångsrika kinesiska dejtingappen Tantan som grundades av det svensk/kinesiska paret Yu Wang och Sophia Pan. Aktierna är nu under kontroll av Kronofogden men hur mycket de är värda är oklart men bolaget har fördubblats i värde det senaste året och hela bolaget värderades i våras till över två miljarder kronor.

Allra förvaltade när det gick som bäst mer än 20 miljarder kronor av svenskarnas pensioner i PPM-systemet. Deras fonder var dyra och gav sämre avkastning än liknande fonder. I våras slängdes de ut av Pensionsmyndigheten som då dessutom hade hittat en mängd märkliga transaktioner med ett bolag som männen bakom Allra själva hade koppling till.

Bolaget, med bas i Dubai, hade bara en enda kund – Allra – men tjänade på kort tid mycket stora summor på komplicerade finansiella instrument. I en inlaga från Pensionsmyndighetens jurister till Stockholms tingsrätt beskrivs hur bolaget i Dubai under december 2015 kunde göra 9,5 miljoner dollar i vinst på en omsättning av 10,3 miljoner dollar. Totalt fick Dubaibolaget 170 miljoner kronor i olika ersättningar från pensionsspararnas pengar.  Pengar som sedan gick tillbaka till Ägarna i Allra. 

”Dubaibolaget har gjort spektakulära vinster på fonden och pensionsspararnas bekostnad”, står det i Pensionsmyndighetens inlaga till rätten. 

Alexander Ernstberger, huvudägare och grundare till pensionsbolaget Allra, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Vid fällande dom kan straffet bli upp till åtta års fängelse.

Hans advokat Slobodan Jovicic har tidigare sagt om sin klients inställning: 

– Inga fel har begåtts. Utifrån min klients position så har han inte begått ett brott. Punkt. 

Förutom Ernstberger är ytterligare fem personer brottsmisstänkta i härvan. 

Läs mer: Allras uppgång och fall – så gick det till

Detta har hänt

Allra verkade inom ramen för premiepensionssystemet. Som mest sparade 130 000 personer i bolagets fonder.

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av konsumentombudsmannen, som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

Inför en planerad börsintroduktion lockade Allra till sig flera kända svenskar till styrelsen, bland dem före detta justitieminister Thomas Bodström och näringslivsprofilen Ebba Lindsö.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. Svenska Dagbladet hade vid ungefär samma tid inlett en granskning av bolaget.

En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, har anmält Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Styrelseledamöterna hoppade av i rask takt när uppgifterna om Allra blev kända i media.

Regeringen tog i mitten av oktober tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholms län, efter att flera toppar inom Allra häktats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.