Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Förtidspension ska vara möjlig från 19 år

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister Foto: Paul Hansen

Regeringen föreslår att åldersgränsen för att förtidspensioneras sänks från 30 till 19 år. Dessutom ska långtidssjukskrivna unga kunna få behålla ersättningen när de börjar studera.

Sjukskrivningarna i Sverige har ökat under lång tid och enligt prognoserna kommer utvecklingen att hålla i sig även de kommande åren. Kostnaderna gräver djupa hål i statens kassakista och riskerar att äta upp mycket av det budgetutrymme som regeringen hoppas kunna använda till andra reformer.

Regeringen har tidigare aviserat ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med de ökade sjukskrivningarna. Under måndagen skickar regeringen ett förslag på remiss som innebär förändringar för i första hand unga långtidssjukskrivna.

Regeringen vill sänka åldersgränsen för när så kallad hel sjukersättning kan beviljas från 30 till 19 år. Hel sjukersättning hette tidigare förtidspension. Förslaget gäller bara hel ersättning och ”när personen sannolikt aldrig någonsin kommer att kunna arbeta till någon del”, som det står i den promemoria som DN läst.

– Det här handlar också om att frigöra resurser för att ännu mer kunna fokusera på dem där det finns en potential kvar för att de ska kunna ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Förslaget innebär att personer ska kunna förtidspensioneras redan från 19 års ålder. I dag får unga med varaktigt nedsatt arbetsförmåga i stället en så kallad aktivitetsersättning som innehåller återkommande kontrollstationer. Aktivitetsersättning betalas ut till och med 29 års ålder.

– I gruppen som beviljas aktivitetsersättning finns en del självklara fall med väldigt grava hinder som gör att man direkt kan utesluta att det någonsin kommer att finnas någon möjlighet att de kommer att kunna arbeta till någon del. Med det regelverk vi har haft fram till i dag har de tvingats har in i samma process som alla andra med omprövningar, säger Annika Strandhäll och fortsätter:

– Det har nästan varit förnedrande. Det är bara ett slöseri med administration. Därför har vi sagt att i de fallen ska man när man är 19 år kunna beviljas sjukersättning direkt.

Socialförsäkringsministern motiverar förändringen med att allt fler av de unga som uppbär aktivitetsersättning gör det på grund av en psykisk diagnos. Tidigare var det främst fysiska orsaker som låg bakom ungas långtidssjukskrivningar. Förslaget om att kunna förtidspensionera från 19 års ålder gäller i första hand dem med grava fysiska besvär.

– Det vi har sett på senare år är att mellan 70 och 80 procent av alla som får aktivitetsersättning får det på grund av psykiska diagnoser. Det kan i allra högsta grad finnas kvar en arbetsförmåga som man skulle kunna ta till vara under rätt förutsättningar. Det är dessa vi försöker hitta fram till nu, säger Annika Strandhäll.

De borgerliga partierna har kritiserat Socialdemokraterna för att tidigare ha använt förtidspensionen som ett sätt att frisera arbetslöshetssiffrorna. Annika Strandhäll tror inte att förslaget ska leda till samma kritik den här gången.

– Jag tror att det finns en medvetenhet om den här problematiken även hos oppositionen, säger hon.

Regeringen föreslår samtidigt att unga som haft aktivitetsersättning ska kunna få behålla den under en period om de väljer att pröva på att studera.

– Vi vill skapa fler möjliga utgångar för unga människor som har en potential kvar att kunna komma ut på arbetsmarknaden igen eller komma igång med studier. Vi har sett att aktivitetsersättningen lätt blir en direkt inkörsport till sjukersättningen, och egentligen ett liv i ekonomisk utsatthet och beroende av socialförsäkringssystemen, säger Annika Strandhäll.

I dag är det cirka 37.000 som har aktivitetsersättning och enligt prognosen kan det vara så många som 50. 000 unga som kommer att ha aktivitetsersättning år 2020.

De förändrade reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 februari nästa år.

Fakta.

Sjukförsäkringens förmåner vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga är sjukersättning och aktivitetsersättning.

Sjukersättning ges i dag till personer över 30 år med varaktigt nedsatt arbetsförmåga. Den betalas ut tills vidare, dock längst till och med 64 år.

För personer mellan 19 och 29 år kan i stället den tidsbegränsade förmånen aktivitetsersättning betalas ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.