Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fortroendet-for-af-dalar/

EKONOMI

Förtroendet för AF dalar

Svenskarnas förtroende för Arbetsförmedlingen minskar. Och det kommer att bli värre innan det blir bättre, tror myndigheten själv. ”Vi är på väg nedåt nu”, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens (AF) generaldirektör, till Svenska Dagbladet.

När opinionsinstitutet Sifo för tredje året i rad mäter svenska myndigheters anseende, placerar sig AF i botten för tredje gången.

– Först måste vi stabilisera och skapa ordning. Medarbetarnas engagemang ska därefter användas för att få en resa uppåt. Men det kommer att ta ett tag, säger Sjöberg till tidningen.

Bland annat anser han att AF saknar tillräcklig utvecklingskraft, exempelvis kring digitala tjänster. Sjöberg tycker också att myndigheten borde arbeta mer intensivt med kontakten med arbetsgivare.

Sifos undersökning bygger på den så kallade Trim-skalan som går mellan -65 till +135. Förutom AF, som i år fick -32, hamnade även Migrationsverket och Försäkringskassan under noll.

Mest förtroende har svenskarna för Konsumentverket och Lantmäteriet, båda på +49.

Den största positiva förändringen svarade Polisen för som gick från +28 till +37.

– Vi är den verksamhet som kommer när människor behöver hjälp. Vi ska ha ett högt förtroende, säger rikspolischefen Bengt Svenson till Svenska Dagbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt