Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Förtroendet för Sundström fanns inte”

02:40. Anders Sundström blir inte omvald som ordförande i Swedbank.

Folksam är största ägare i Swedbank. Carina Lundberg Markow är chef för ägarstyrning på försäkringsjätten.

– Det var flera ägare som ville se ett skifte och då är det väldigt besvärligt för en ordförande att sitta kvar, det krävs ett starkt förtroende, säger hon till DN.

Det har pågått en diskussion mellan de största ägarna, Folksam, Alecta och Sparbanksstiftelserna om Anders Sundströms framtid, berättar Lundberg Markow.

– Nu har valberedningen lagt sitt förslag och det har då visat sig att stödet inte är tillräckligt stort, säger hon.

Du har ju varit en av dem som stött Sundström, hur ser du på läget nu?

– Jag konstaterar att läget ser ut så här nu och då för man ändra sig, säger Carina Lundberg Markow.

Ossian Ekdahl, chef för kommunikation och ägarstyrning på Första AP-fonden, gläds åt att valberedningen har ändrat uppfattning och drar tillbaka nomineringen av Anders Sundström:

– Det tycker vi är väldigt bra. Vi har varit med i den process som ledde fram till det. Vi hade ju en del kritik mot valberedningen som de uppenbarligen tog till sig och vi har haft möten med andra ägare inklusive de i valberedningen den senaste tiden. Det ledde fram till den här lösningen, som vi står bakom.

Ossian Ekdahl är kritisk till hur Anders Sundström skött banken.

– Vi har också haft en process runt att Michael Wolf fick avgå som inte har varit särskilt bra. Vi har hela tiden legat i informationsunderläge.

Om Anders Sundströms kritik mot institutionella ägare säger Ekdahl:

– Vi anser att vi har tagit det ansvar som kan krävas av större ägare i Swedbank. Vi har också uppnått det resultat som vi ville uppnå. Vi är nöjda.

Även AMF, som liksom Första AP-fonden hört till de kritiska storägarna, välkomnar beskedet att valberedningen dragit tillbaka nomineringen av Sundström. AMF har sett ett "behov av förändring" och har framfört det till valberedningen."För att Swedbank ska långsiktigt stå stark och mot bakgrund av den speciella situation banken befinner sig i välkomnar vi valberedningens förslag att Lars Idermark väljs till ny styrelseordförande vid stämman", skriver Anders Oscarsson, ansvarig för ägarstyrning och aktiechef på AMF, i en kommentar.

Aktiespararna applåderar också valberedningens besked.

– Det är en mycket positiv nyhet. Det finns väldigt många tveksamheter kring Anders Sundström, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta som är en av Swedbanks största ägare, uttrycker sig kortfattat om valberedningens ändrade styrelseförslag.

– Vi står bakom valberedningens förslag. Jag har ingen annan motivering än den som valberedningen har gett i sin release, det vill säga att det inte fanns ett tillräckligt brett stöd, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.