Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fortsatt fall för bopriserna – men mindre snabbt

02:03. Så farliga är dina skulder – DN förklarar.

Prisfallet på bostäder fortsätter att falla i stora delar av landet – och mest faller de i Stockholm.

Det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i centrala Stockholm var i januari 86.553 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det är åtta procent lägre än för tolv månader sedan. 

Men Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, tycker sig ändå se en liten inbromsning av prisfallet. 

Snittpriset under perioden november-januari i Storstockholm föll med sex procent, jämfört med perioden augusti-oktober. För en månad sedan, vid motsvarande tremånadersjämförelse, sjönk snittpriset med sju procent.

För centrala Stockholm var motsvarande siffror åtta procent respektive sju procent.

– Därmed inte sagt att nedgången är avbruten, men nedgångstakten har dämpats, något, säger Sandegren.

Men han varnar för att tro att prisfallen är på väg att klinga av.

– Det kan lika gärna vara så att vi har en blek och osäker marknad i ett halvår till - det vet vi helt enkelt inte, säger han.

Sandegren påminner om att en dämpning av den tidigare snabba prisökningstakten började just i Stockholmsområdet. Då kan också en dämpning av fallet komma först just där.

Det ska dock betonas att nedgången  fortsätter – och på bred front. I riket i genomsnitt har bostadsrättspriserna fallit med sex procent på tre månaders sikt och med fyra procent på årsbasis.

De enda områden där bostadspriserna har stigit på årsbasis är i centrala Göteborg (en procent) och i Stormalmö (sex procent).

Läs mer: Trendbrott i bopriserna 

Det finns dock stora regionala skillnader. Knappt hälften av landets 21 län har haft positiva siffror på årsbasis. Men fyra av tio bostadsrättsaffärer görs i Storstockholm och därför väger den regionen tungt när det gäller statistiken för hela riket.

Prisutvecklingen när det gäller villor är något lugnare. Endast Storstockholm visar negativa siffror på tolv månaders sikt; med tre procent. I riket steg prognoserna i snitt med fyra procent, i Storgöteborg med en procent och i Stormalmö med sju procent.

Men när det gäller priserna på tre månaders sikt visar alla storstadsregioner på minussiffror – som mest i Storstockholm med sju procent och lägst nedgång har Stormalmö med två procent.

Erik Olsson, vd för mäklarfirman Erik Olsson Fastighetsförmedling, pekar dock på att antalet affärer har skjutit fart efter höstens relativa stiltje. I januari förmedlade firman 36 procent fler bostäder än för januari i fjol. 

– I Stockholm har säljarna sänkt sina prisförväntningar så de matchar köparnas betalningsvilja bättre än de gjorde innan årsskiftet. Prissänkningen i Stockholm är bred men ganska ojämn, säger han i en skriftlig kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.