Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fortsatt-nedat-for-svag-svensk-krona/

Ekonomi

Fortsatt nedåt för svag svensk krona

Svag valuta. Foto: Martina Holmberg / TT

Den svaga svenska kronan blir allt svagare. En euro kostar nu 10:79 kronor och en dollar kostar 9:65 kronor.

Rätta artikel

Så dyr har euron inte varit i svenska kronor mätt sedan sommaren 2009. Senast dollarn låg på den här nivån var under 2002.

Sedan årsskiftet har kronan tappat sex procent mot euron och nio procent mot dollarn.

Att kronan försvagas är bland annat en följd av Riksbankens beslut att hålla sin styrande ränta, reporäntan, kvar på minusnivåer. 

I förra månaden kom också en tydlig vink om att en väntad höjning troligen skjuts till början av nästa år. Riksbanken skrev själv att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå om -0,25 procent ”en något längre tid än vad som bedömdes i februari.” Den tillade att en räntehöjning blir aktuellt först ”mot slutet av året eller i början av nästa år.”

Till det kommer att många storföretag har betalat utdelningar på aktier. Eftersom det finns en rätt stor andel utländska ägare försvagas kronan när dessa tar hem sina vinster.

Ytterligare en anledning till den svaga kronan är spänningarna i världshandeln med hotande handelskrig mellan USA och Kina. Ett exportberoende land som Sverige missgynnas av dessa spänningar.

En svag krona kan dock hjälpa exportindustrin då den gör deras varor billigare i utländsk valuta. 

För svenskar som suktar efter utlandssemester är kronförsvagningen däremot negativ – semestern blir dyrare.

Läs även: Kronan sjönk efter Riksbankens besked

Ämnen i den här artikeln:

Valutor
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt