Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fortsatt-okad-aktivitet-i-kinas-industri/

Ekonomi

Fortsatt ökad aktivitet i Kinas industri

Ekonomiska stödpaket och lyfta smittskyddsrestriktioner har gett en skjuts åt ekonomin i Kina och aktiviteten i industrin fortsätter att öka. Inköpschefsindex för industrin (PMI) steg till 51,2 i juni, från 50,7 i maj, enligt Caixin/Markit. Ekonomer hade räknat med ett index på 50,5, enligt Reuters.

TT Text

Ett index över 50 tyder på tillväxt. Exporten och arbetsmarknaden är dock fortsatt under press på grund av pandemin. Efterfrågan på kinesiska produkter har sjunkit globalt och internationella partners drar tillbaka order.

– I den totala efterfrågan skedde en återhämtning, men utländsk efterfrågan är fortfarande låg, säger Wang Zhe, ekonom på Caixin Insight Group.

Från flera håll i Europa kommer signaler om att humöret inom industrin förbättrades under juni. I Storbritannien klättrade inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) över den magiska gränsen 50, som visar på tillväxt, för första gången sedan i februari. PMI steg till 50,1 i juni från 40,7 i maj.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt