Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fortsatt ökning av osäkra omsorgsjobb

För sjätte året i rad ökar andelen tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal. Var fjärde kommunalare i vård och omsorg har i dag osäkra anställningar. Fyra av tio i barnomsorgen.

– Bristande kontinuitet drabbar både brukarna och personalen, grunden för ett bra omsorgsarbete är kontinuitet, säger Anneli Stranz, omsorgsforskare vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

Ingen vill ha trettio olika personer på en månad som hjälper en att gå på toaletten.

– Personalen behöver kunna bygga upp en kunskap om dem de ska ta hand om, hemtjänsten ska veta hur man vill ha sitt kaffe eller hur varmt vatten man vill ha i duschen.

Också på förskolan handlar det om att känna barnen och deras individuella behov, till exempel allergier, påpekar Kommunals Elinor Odeberg, som skrivit rapporten ”Flexibilitetens pris” som förbundet presenterar i dag.

– Men trots att både personal, patientsäkerhet och barnens trygghet blir lidande har vi sedan 2009 sett allt mer av privatiseringar och kortsiktig kostnadspress i personalplaneringen.

När Kommunal tittat på samtliga yrkesgrupper, alltså inte bara förbundets egna, toppar Uppsala, Gävleborg, Gotland och Örebro med över 30 procent tidsbegränsade jobb, tätt följda av Södermanland och Stockholm. Nästan alla tätbefolkade län och storstadsregioner, där privatiseringen gått längre, har över 25 procent.

För Kommunals del handlar det inte alls bara om ungdomar, som jobbar vid sidan av studier, fastslår Elinor Odeberg. Många är mellan 25 och 35 år.

– Tidsbegränsade anställningar förekommer i alla åldersgrupper, medelåldern för tidsbegränsat anställda i Kommunal är 36 år. De flesta vill stanna i yrket, men säger att de inte får någon tillsvidareanställning, trots att de verkligen försökt.

Hälften av de tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg hör till dem som mer eller mindre sover med mobilen under kudden, kallas in vid behov eller arbetar per timme, med oförutsägbara arbetstider och svårighet att planera.

Kommunal pekar på det ökande antalet småföretag som förklaringen till varför privat vård och omsorg har en sämre anställningstrygghet.

– De mindre företagen anställer i högre utsträckning på tidsbegränsade kontrakt på deltid. Och i och med att vården och omsorgen privatiseras alltmer riskerar anställningstryggheten att fortsätta försämras, säger Elinor Odeberg.

Men Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund pekar på att just under 2015 dök den privata vården och omsorgens användning av korta anställningar för undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och några andra kommunalaryrken för första gången under den offentligas:

– Jag tror inte att det är en tillfällighet. De senaste åren har vi haft stort fokus på valfrihet och kvalitet. Och kontinuitet är viktigt för kvaliteten. Ju mer stabila företagen blir, desto större andel tillsvidareanställda kan de ha.

Fryklund ser också flera förklaringar till att den privata sektorn hittills haft fler tidsbegränsade:

– Vår personal är i snitt något yngre, så vi har fler barnlediga. Sedan måste man ju också ha klart för sig att vård och omsorg pågår dygnet runt, och vi kommer alltid behöva folk som kan gå in och täcka upp. Kostnadsersättningarna stramas också hela tiden upp, så det är viktigt att hålla i personalkostnaderna.

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och landsting, säger att hon är emot slentrianmässigt utnyttjande av korta anställningar, men framhåller att de främst gäller de som är under 27 eller över 64.

– Det är jättemånga upp till 26, ofta då parallellt med studierna, och näst flest bland dem över 64, som gått i pension men går in och arbetar timmar. Det drar upp snittet till 36 år.

Fakta.

25 procent bland undersköterskor, personliga assistenter och vårdbiträden i hela Sverige var 2015 tidsbegränsat anställda.

44 procent av de privatanställda barnskötarna var tidsbegränsat anställda.

36 procent i den kommunala barnomsorgen var tidsbegränsat anställda.

Kommunal kräver bland annat vikariepooler som standard i kommun, landsting och större företag (finns i dag i vissa kommuner/landsting), samt högst 10 procent tidsbegränsat anställda per yrkeskategori, och att nya privata entreprenörer ska behöva ta över befintlig personal med bibehållna villkor. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.