Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fortsatt ökning av rut och rot

Allt fler svenskar anlitar städhjälp och köper hushållstjänster. Summorna som läggs på renovering och ombyggnad fortsätter också att stiga, visar färska siffror från Skatteverket.

– Vi ser ju att framför allt städtjänster hela tiden tickar på. Det är en stabil ökning för ruttjänster, både vad gäller antalet köpare och det utbetalda beloppet. När det gäller rottjänster har utvecklingen planat ut något, men det finns inte någon tendens till en nedgång, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Finansoron verkar alltså inte ha bitit på svenskarnas rot- och rutkonsumtion. Under juli och augusti fortsatte utbetalningarna för både rutavdrag för hushållstjänster och rotavdrag för renovering och ombyggnad att öka, visar statistik från Skatteverket.

Under perioden januari till augusti i år ökade det utbetalade beloppet för rutavdrag till 1,1 miljarder kronor, från 0,9 miljarder kronor under motsvarande period i fjol. Rotavdragen ökade från under perioden januari till augusti till 8,8 miljarder kronor, från 8,3 miljarder kronor.

Hustjänsteföretaget Hemfrid har inte märkt av någon avmattning, och enligt vd Åsa Andersson är det fortsatt städning som är mest populärt.

– Vi har faktiskt fortsatt en väldigt bra tillväxt. Sverige går bra och de svenska hushållen har en fortsatt bra ekonomi. Än så länge ser det bra ut, säger hon.

Städhjälp fortsätter att dominera bland ruttjänsterna, medan snickeri är den vanligaste rottjänsten och står för ungefär en tredjedel av det utbetalda rotbeloppet, enligt Blank Thörnroos.

Rottjänster står nu för ungefär för en tiondel av byggmarknadens omsättning, enligt Johan Deremar, nationalekonom vid Svensk Byggindustri. Det är en del av byggmarknaden som framför allt består av fåmansföretag och som snabbt märker av konjunktursvängningar.

– Man märker ganska tidigt om hushållen börjar minska på sina investeringar. Det är lättare att skjuta upp beslut att renovera badrum än att avbryta större byggprojekt.

Hittills finns det dock inga tecken på avmattning.

– Vi tror att de höga nivåerna för rottjänster består i år. Att det inte har skett någon minskning i augusti är en signal på att det inte är något tvärstopp på gång, säger Johan Deremar.

Ökning de senaste åren

Rot och rut, totalt

ÅrAntal köpareReduktion, miljoner kronor
200892 470442
2009781 72810 355
20101 104 31414 859

Källa: Skatteverket

Rot och rut hittills i år

  • Det utbetalade beloppet för rutavdrag ökade under juli och augusti i år till 318 miljoner kronor, från 234 miljoner kronor under juli—augusti i fjol.
  • För rotavdrag betalades sammanlagt 2 322 miljoner kronor ut i juli och augusti, jämfört med 2 112 miljoner kronor under motsvarande månader förra året.
  • Under januari—augusti i år ökade det utbetalade beloppet för rutavdrag till 1 129 miljoner kronor från fjolårets 871 miljoner för januari—augusti.
  • Rotavdraget ökade under perioden januari till augusti till 8 780 miljoner kronor, från 8 335 miljoner kronor.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.