Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fortsatt press på oljepriset

Oljeutvinning i Saudiarabien
Oljeutvinning i Saudiarabien Foto: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy Stock Photo

Pressen på oljepriset fortsatte på tisdagen efter nya siffror från oljekartellen Opec. Samtidigt har det lägre oljepriset slagit igenom på bensinpriset som sänktes med tio öre.

Oljepriset har rört sig mycket den senaste veckan. Efter ett kraftigt fall återhämtade sig priset något. Men när oljekartellen Opec publicerade sin månadsrapport vid lunchtid på tisdagen sjönk priset ytterligare.

Opec höjer prognosen för den globala efterfrågan på olja till 96,31 miljoner fat per dag i genomsnitt för 2017. Trots att efterfrågan väntas stiga något var reaktionen på oljemarknaden en press på priset. Priset för ett fat olja av kvaliteten Brent föll från 51:80 dollar till 50:70 dollar.

Det lägre oljepriset har också påverkat bensinpriset som sänktes på tisdagen med tio öre. En liter 95-oktanig bensin kostar nu 13:87 kronor. i början av året låg priset på 14:42 kronor.

Bensinpriset påverkas av flera faktorer. Förutom oljepriset har bland annat dollarkursen, kapaciteten i raffinaderierna som gör bensin av oljan och tidpunkt på året betydelse för priset på bensin. En stor del av priset består också av skatt.

Oljepriset har haft en turbulent utveckling de senaste åren. Under flera år låg oljepriset på över 100 dollar fatet för att i mitten på 2015 falla kraftigt och hamna under 30 dollar per fat i början på 2016.

Sedan har priset återhämtat sig och klättrat till 55 dollar per fat. Men i förra veckan föll oljepriset med 5 procent när ny statistik visade att de amerikanska oljelagren stigit mer än väntat och var på rekordhög nivå.

För att försöka få upp priset kom länderna i oljekartellen Opec i november förra året överens om att sänka produktionen under 2017. Även elva oljeproducerande länder utanför Opec, bland andra Ryssland, har också kommit överens om att minska utbudet.

På senare år har också utvinningen av skifferolja i USA kommit med i bilden och ökat utbudet av olja och pressat priset. Den utvinningen kostar dock mer och det brukar sägas att det finns en smärtgräns kring 50 dollar per fat för när det blir lönsamt med den metoden.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.