Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fortsatt-prispress-pa-bostader-i-januari/

Ekonomi

Fortsatt prispress på bostäder i januari

Foto: Magnus Hallgren

Bostadspriserna i Sverige sjönk med en procent i januari, jämfört med december. Det gäller för både bostadsrätter och villor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Dan Lucas
Rätta artikel

Prispressen på bostadsmarknaden fortsätter, om än i måttligare takt. Det framgår av den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Endast i Stormalmö steg bostadsrättspriserna i januari och då med en procent. I centrala Malmö var de oförändrade och i övriga storstadsregioner och i riket som helhet sjönk de med en procent.

På tolvmånadersbasis var dock det genomsnittliga bostadsrättsrättspriset i landet oförändrat. Endast i Storstockholm var priset lägre än för ett år sedan; det sjönk med en procent. I centrala Stockholm steg det i stället med en procent.

Prisförändringarna i Stockholmsregionen slår igenom kraftigt på riksgenomsnittet då fyra av tio bostadsrättsaffärer genomförs där.

I Storgöteborg var priset oförändrat jämfört med för tolv månader sedan, medan det steg med tre procent i centrala Malmö och med två procent i centrala Göteborg och i Stormalmö.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik beskriver marknaden som att ”den går sidledes.”

– Egentligen händer inte så mycket nytt, man får rota för att hitta något positivt, säger han.

Positivt är dock att antalet affärer fortsätter att vara rätt högt. Visserligen var de färre än jämfört med januari 2018, men då, för ett år sedan, var det många som skyndade sig att genomföra en affär innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft.

Jämfört med 2017 och 2016 var antalet affärer i januari i år 8 respektive 13 procent fler. Det gäller både bostadsrätter och villor.

Även villapriserna i riket och i storstadsregionerna sjönk med en procent i januari, med undantag för Storgöteborg där de var oförändrade.

Jämfört med för tolv månader sedan fortsätter dock villapriserna nedåt i Storstockholm. De var i snitt fyra procent lägre än för ett år sedan. 

– Men förra månaden var tolvmånaders-siffran minus fem procent, så man kan säga att takten i nedgången har dämpats, säger Per-Arne Sandegren.

Han värjer sig mot begreppet ”köparnas marknad”, men menar att parterna har lättare att finna varandra nu än för något år sedan.

– Säljarna har accepterat att priserna inte är vad de en gång var, säger Sandegren.

I Stormalmö steg villapriserna på årsbasis med två procent, medan de var oförändrade i Storgöteborg och i riket som helhet.