Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fortsatta förluster för Spotify

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Den svenska strömningstjänsten Spotify gjorde under 2014 en rörelseförlust på 165 miljoner euro, drygt 1,5 miljarder kronor. Det är en betydligt större förlust än 2013 då minusresultatet stannade på 91 miljoner euro.

Enligt företaget beror de röda siffrorna på att man satsar stora summor på att utveckla musiktjänsten och sprida den till fler marknader.

Samtidigt ökade omsättningen till 1,1 miljarder euro, runt 10 miljarder, från 747 miljoner euro året före.

– De går inte med vinst överallt, men får hela tiden nya användare och har högt förtroendekapital, speciellt hos de stora skivbolagen, säger Kristoffer Schollin, lektor i immaterialrätt vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Schollin tror inte att Spotify kommer förlora sin starka ställning bland strömningstjänsterna framöver.

– Det enda som jag ser skulle kunna utmana deras position är om Apple får igång sin streamingstjänst, men uppstickare som till exempel Tidal verkar inte kunna hota dem.

Spotify grundades 2006. Det har ryktats en tid att en börsnotering är på väg. När nyheten kom i april om att Spotify förhandlade med investmentbanken Goldman Sachs och den statliga investeringsfonden i Abu Dhabi om ett tillskott av kapital värderades bolaget till omkring 8 miljarder dollar, närmare 70 miljarder kronor.

Uppgifterna om Spotify är hämtade från bolagsregistret i Luxemburg, där holdingbolaget bakom företaget är registrerat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.