Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fortsättning för ”Norrlandsskatten”

En rad kalla kommuner i norra delarna av Sverige får behålla sänkt energiskatt. Regeringen anser att den lägre skatten håller för EU:s regler.

En statlig utredning som tillsattes av den förra regeringen föreslog att den sänkta energiskatten skulle avskaffas när det nuvarande undantaget löper ut 2017. Utredaren såg problem med anpassningen till EU:s regler.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) gör en annan bedömning och föreslår i stället att skatteundantaget ska fortsätta att gälla. Men nedsättningen föreslås till 9,6 öre per kilowattimme i stället för dagens 9,9.

Orsaken till att hushåll och serviceföretag kan få lägre energiskatt är att uppvärmningskostnaderna är högre. I dag gäller den lägre skatten för alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, men även i bland annat Ljusdal och Torsby.

”Jobben ska bli fler i Norrland, och vi ska ta hänsyn till att uppvärmningskostnaderna är högre där. Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i området”, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

För att anpassa de svenska reglerna till EU-rätten föreslår regeringen att information om de företag som får statligt stöd ska offentliggöras på en webbplats och att stöd till företag som är i ekonomiska svårigheter ska begränsas.

Fakta: Dessa kommuner berörs

Den lägre energiskatten gäller i dag för förbrukning i följande kommuner.

1. Samtliga kommuner i Norrbottens län, Västerbottens län samt Jämtlands län.

2. Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik (Västernorrlands län).

3. Ljusdal (Gävleborgs län).

4. Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen (Dalarnas län).

5. Torsby kommun (Värmlands län).

Källa: Finansdepartementet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.