Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vattenfall med och täcker brakförlust på elmarknaden

Foto: Hanna Franzén/TT

Statliga Vattenfall måste betala drygt sex miljoner kronor till en fond hos råvarubörsen Nasdaq Commodities mellanhand Nasdaq Clearing.

Mer än halva fonden har gått åt för att täcka förlusten på 1,2 miljarder kronor som norske elhandlaren Einar Aas gjorde tidigare i veckan. Aas hotas nu av personlig konkurs.

Einar Aas är en av Norges rikaste män och har under två decennier sysslat med elhandel på börsen.

Men efter en enorm ekonomisk smäll i måndags, är han nu avstängd från handeln.

Det som skedde då var ovanligt – det nordiska elpriset steg kraftigt samtidigt som det tyska sjönk lika kraftigt. 

Aas hade med hjälp av så kallade derivat spekulerat i en torr höst, men rikligt med regn har gjort att den spekulationen slog slint. Och med de ovanligt stora och kraftiga prisförändringarna klarade han inte att täcka de förluster som uppstod. 

Inte ens efter att han skjutit till 350 miljoner kronor av sina egna pengar kunde han täcka det "hål" som uppstått. Nasdaq tvångssålde hans derivat och efter det fanns det ändå en förlust kvar på 114 miljoner euro, eller 1,2 miljarder svenska kronor. 

Nasdaq Clearing, som fungerar som en mellanhand mellan handlarna på elbörsen, har en fond för att reglera och garantera handeln mellan parterna. Men den bufferten har nu minskat så mycket att Nasdaq Clearing ber sina medlemmar att skjuta till pengar.

Bland dessa finns Vattenfall, som dock kommer lindrigt undan. 

– Vattenfall är enbart direktmedlem på Nasdaq Clearing avseende vår elcertifikatshandel och har på anmodan av Nasdaq därför betalat EUR 590.000 till default-fonden", skriver presschefen Markus Friberg i ett mejl till DN. 

Det motsvarar cirka 6 miljoner kronor. För finländska Fortum blev det mycket dyrare - det företaget måste betala 210 miljoner kronor.

Einar Aas är, eller snarare har varit, en av Norges rikaste män och han är även känd för att vara landets största skattebetalare. 

I ett pressmeddelande förklarade Aas att han nu hotas av personlig konkurs.

Finansinspektionen utreder fallet, men kunde inte på fredagen säga vad den utredningen kan leda till.

Tillsynsmyndigheten Finansinspektionen (FI) utreder fortfarande händelsen.

– Vi har en väldigt tät och löpande dialog med Nasdaq Clearing kring den här frågan. Vi har också en tät dialog med andra berörda myndigheter och parter i marknaden som kan tänkas beröras av det här, säger Daniel Gedeon, chef för FI:s infrastrukturtillsyn till nyhetsbyrån TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.