Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/forundersokning-mot-ilija-batljan-laggs-ned/

Ekonomi

Ilija Batljan: Har hela tiden vetat att jag är oskyldig

Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Foto: Johan Jeppsson/TT

Förundersökningen mot Ilja Batljan och ytterligare fem misstänkta läggs ned av åklagare.

I sin första intervju efter beskedet säger Ilija Batljan att han inte är förvånad. 

– Jag har känt mig väldigt trygg i vad jag gjort och inte har gjort, säger han till Fastighetsvärlden.

Fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare Ilija Batljan är nu avskriven från Ekobrottsmyndighetens (EBM) utredning om grovt insiderbrott, och förundersökningen läggs ned. Det meddelade EBM på onsdagseftermiddagen.

– I det här fallet kommer jag inte längre, säger åklagaren Thomas Langrot till DN.

Ilija Batljan är inte förvånad, men lättad över åklagarens beslut, säger han till Fastighetsvärlden, i sin första intervju efter beskedet. 

– Jag har själv jobbat för den svenska staten så jag har stor respekt för rättsväsendet. Det som påverkat mig mest är hur detta drabbat min familj på olika sätt. I övrigt har jag känt mig väldigt trygg i vad jag gjort och inte har gjort. Jag vet att jag varit helt oskyldig. Nu är det bra att det kommit ett sådant beslut, säger Ilija Batljan till tidningen.

Ilija Batljan menar att det funnits en viss agitation mot honom i medierna. 

– Det har funnits en underton av en kampanj mot mig under några månader. Det har varit obehagligt, och det är många som får reflektera över varför man gjort vissa saker och utifrån vilka syften, säger han.

DN har sökt Ilija Batljan, som inte velar ge någon kommentar eller svara på frågor. Hans advokat Filip Rydin säger att de båda räknat med att det inte skulle bli något åtal.

– Man lägger ner förundersökningen gentemot alla misstänkta och det säger väl en del om vad man egentligen har haft till sitt förfogande i utredningen. Man lägger ner den därför att man inte kan bevisa något som helst brott och en fortsatt utredning skulle inte leda till att man hittar några sådana bevis, säger Filip Rydin.

Ilija Batljan har hela tiden via sin försvarare hävdat sin oskuld, men ingen av dem har närmare kunnat förklara vad misstankarna gällt eftersom åklagaren belagt alla inblandade med yppandeförbud. 

När förundersökningen nu läggs ned hävs också det tidigare yppandeförbudet. Därför kan Filip Rydin bekräfta tidigare medieuppgifter om att misstankarna ska ha rört den så kallade Hemfosa-affären, och att information om SBB:s bud på branschkollegan Hemfosa läckt innan budet blev offentligt. På så sätt ska utomstående ha kunnat göra fördelaktiga aktieaffärer med hjälp av informationen när aktiekursen sedan rusade.

– Det är helt riktigt att det är den affären det handlar om. Men det har varit väldigt mycket lösa antaganden och gissningar som legat till grund för den här utredningen påstår jag. Samtidigt ska man vara ödmjuk för att åklagaren har alltid en utredningsplikt om han får in en anmälan. 

Vad exakt har misstanken varit? 

– Misstanken har varit att han (Ilija Batljan, red anm.) antingen förmedlat information om detta, eller att han lämnat en uppmaning om att handla, säger Filip Rydin och fortsätter:  

– Påståendet var att han i ett eller två led innan den som slutligen handlat har lämnat information. Så det har aldrig funnits något påstående att han förmedlat något direkt till den som handlat. 

Beslutet om att anhålla och belägga alla misstänkta med yppandeförbud har tidigare kritiserats av advokaten, som menat att det varit oproportionerligt stora åtgärder från åklagarens sida som får stora konsekvenser för de inblandade.

När DN når åklagaren Thomas Langrot försvarar han tilltagen.

– Vi måste använda oss av överraskningsmomentet med anhållande, tillslag och husrannsakningar. Vi kan liksom inte be om att de misstänkta ska komma in med egen bevisning utan vi behöver säkra den med ett överraskningsmoment. Det gör vi ofta i samband med husrannsakningar och beslag av mobiltelefoner och datorer, säger Thomas Langrot. 

Hur ser du på kritiken mot att det varit väl stora tilltag?

– Med de omständigheterna vi hade skulle jag ta ett liknande beslut i dag igen. Det går liksom inte att agera på annat sätt utan vi måste använda verktygslådan och det har jag gjort, förklarar Langrot.

DN har sökt Ilija Batljan som via SBB:s chef för investerarrelationer hälsar att han inte kommer ge några ytterligare kommentarer. Inte heller styrelsens ordförande Lennart Schuss vill uttala sig om den nedlagda förundersökningen. 

Jan-Olof Johansson däremot, styrelseledamot och en av bolagets största aktieägare, berömmer åklagaren för att ha lagt ned förundersökningen utan att dra ut på saken.

– Det är säkert en prestigeförlust för åklagaren. Men jag tycker det är bra att man verkligen vågar lägga ner det här och att man gör det så tidigt innan det hinner få en ännu större skadeeffekt, säger han.