Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/foxagaren-rupert-murdoch-avstar-bonus/

Ekonomi

Foxägaren Rupert Murdoch avstår bonus

Rupert Murdoch, mediamogul.
Rupert Murdoch, mediamogul. Foto: Evan Agostini/AP

Mediamogulen Rupert Murdoch, som styr tidnings- och tv-imperiet News Corp, avstår från årets bonus för att ge lättnad från de miljardförluster som syns i den senaste kvartalsrapporten. Pandemikrisen har slagit hårt mot News Corp, som bland annat äger Wall Street Journal och TV-nätverket Fox.

Direkt Text

Trots rekordtillströmning av digitala prenumeranter hos nyhetsbyrån Dow Jones, som bland annat förser finanstidningen Wall Street Journal och marknadsbevakningssajten Marketwatch med material, så sjönk News Corps totala omsättning.

News Corp noterar också att Wall Street Jorunal sett rekordhög trafik till digitalt under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2019/2020 som tog slut den sista mars.

”Vi verkar i en annorlunda och prekär tid. Varje företag och varje familj står inför svårigheter”, säger vd Robert Thomson i rapporten.

Första kvartalets omsättning landade 8 procent under fjolårets jämförbara siffra – 2,3 miljarder dollar i delåret – dels på grund av valutaeffekter dels av lägre abonnemangstillväxt i helhet bland de ägda bolagen.

Dessutom gör bolagets australiensiska enhet Telstra en nedskrivning om 300 miljoner australiensiska dollar (cirka 200 miljoner amerikanska dollar) på innehav i det australiensiska tv-kanalsnätverket Foxtel.

Ebitda-resultatet sjönk till 242 miljoner dollar, ned från fjolårets jämförbara siffra 247 miljoner dollar.

En kollektiv bonussänkning har nu vidtagits i hela verksamheten, som också inkluderar en radda filmbolag och bokförlag, och vd Robert Thomson lät i samband med rapporten meddela att även han avstår merparten (tre fjärdedelar) av årets bonus.

Samtidigt meddelades att organisationsomspännande nedskärningar nu vidtar för att begränsa de negativa effekterna från den globala hälsokrisen.

”Bonussänkningarna och andra kostnadsinitiativ kommer ge en positiv inverkan på lönsamhet och kassapositionen”, säger Robert Thomson i rapporten.

Australiensaren Rupert Murdoch, som också är amerikansk medborgare, har styrt den konservativt inriktade mediekoncernen med järnhand sedan grundandet 1979. Medieimperiet är ett av världens mest inflytelserika med verksamhet i USA, Storbritannien, Australien samt stora delar av Asien, Sydamerika och vissa länder i Europa.

Följ utvecklingen av coronkrisen