Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

FP helomvänder om a-kassan

Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill backa från stora förändringar som gjordes i a-kassan 2007. En halv miljon lämnade a-kassan när avgifterna kraftigt höjdes.

– Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg, sade Folkpartiledaren Jan Björklund inför sitt tal på partiets dag vid Almedalsveckan i Visby.

I stället vill FP på sikt genomföra en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring i statlig regi i ett paket med ändrade turordningsregler och höjt tak i a-kassan så att fler får ut mer än i dag vid arbetslöshet. Folkpartiet får stöd av både C, som drivit liknande förslag sedan 2009, och KD.

Men inte av Moderaterna.

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att det är för tidigt att utvärdera vilken effekt de differentierade avgifterna haft eftersom finanskris och ovanligt hög arbetslöshet givit ett extremt läge de senaste åren.

Men stödjer Moderaterna FP:s förslag i dag?

– Nej, i dag är det så att regeringens politik ligger fast.

Dagens system, med högre avgifter för a-kassor med hög arbetslöshet, skulle få fackförbunden att avstå lönekrav som gör att arbetslösheten ökar, i och med att medlemmarna får betala ökad arbetslöshet med stigande avgifter.

Före förändringen skiljde det 36 kronor per månad i avgift mellan kassan med lägst avgift och den med högst, 84 jämfört med 120 kronor. Nu skiljer det 359 kronor per månad. Hotell- och restaurangfackets kassa, med många lågavlönade, ligger på över 400 kronor per månad.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, tyckte en gång att differentierade avgifter var en bra idé. Det tycker han inte längre.

– Det borde inte vara en omöjlig uppgift att ta bort dem, om de nu ger så lite.

LO välkomnar att differentierade avgifter tas bort, men det är också allt. Ändrade turordningsregler och obligatorisk a-kassa är inget för LO.

– Det här är inte de samtal vi för med regeringen när det gäller jobbpakten, utan det här är tvärtom. Det här är nog mer ett utslag av att den borgerliga alliansen är väldigt, väldigt splittrad. Jag trodde att det var regeringen vi talade med men det kanske var Moderaterna, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

I tisdags var statsminister Fredrik Reinfeldt giftig mot FP-förslaget om språktester för invandrare. På torsdagskvällen sade Björklund att näringslivet inte är något särintresse. Efteråt hävdade Björklund att det inte var en spark tillbaka mot Reinfeldt.

Inte ens en skämtsam sådan?

– Ja, du får tolka det som du vill.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.