Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Klarar du FI:s räknefrågor?

Bara hälften av svenskarna svarar rätt på enkla finansiella frågor och räkneexempel, enligt en undersökning från Finansinspektionen. Testa själv och se hur många frågor du klarar!

DN Text

1 av 6

Fråga 1. Om sannolikheten att få en sjukdom är 10 procent, hur många av 1000 personer kan förväntas få sjukdomen?

Nästa fråga

2 av 6

Fråga 2. En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60.000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny?

Nästa fråga

3 av 6

Fråga 3. Fem personer vinner ett lotteri och ska dela lika på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner, hur mycket får var och en?

Nästa fråga

4 av 6

Fråga 4. Anta att du har 100 kr på ett sparkonto med 2 procents ränta. Hur mycket tror du att du skulle ha på kontot efter 5 år om du låter pengarna växa på kontot: Mer än 102 kr, exakt 102 kr eller mindre än 102 kr?

Nästa fråga

5 av 6

Fråga 5. Anta att räntan på ditt sparkonto är 1 procent och inflationen är 2 procent. Om du låter dina pengar stå på kontot i ett år, kommer du kunna köpa mer, lika mycket, eller mindre för pengarna vid årets slut?

Nästa fråga

6 av 6

Fråga 6. Är följande påstående sant eller falskt? Att köpa aktier i ett enstaka företag är vanligtvis säkrare än att köpa andelar i en aktiefond.

Du har svarat på 0 av 6 frågor