Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Främlingsfientliga påhopp på svenskar efter Brexit – minister chockad

Foto: Paul Hansen

EU-minister Ann Linde chockades på måndagen när hon träffade svenskar i London. Nästan alla kunde berätta om främlingsfientliga påhopp från britter efter förra sommarens Brexitomröstning.

Ann Linde besökte London för att träffa David Davis, den brittiska ministern med ansvar för Brexit och handelsministern Liam Fox. Men innan det hann hon med att träffa en grupp svenskar bosatta i London för att höra hur de påverkats av Brexit.

Läs även: Pundet faller inför Mays viktiga tal om Brexit

Och deras vittnesmål chockade Linde.

– De berättade alla med ett enda undantag att de har blivit utsatt för främlingsfientlighet, säger hon.

En kvinna som arbetade på en bank fick höra av en kollega att denne ”hade röstat för att du ska försvinna”.

– Chefen fick skicka ett mail att ett sådant beteende inte skulle tolereras, berättar Linde.

Andra kunde berätta om anställningskontrakt med en klausul som förklarade att om den anställde inte kunde garantera sin rätt att få bli kvar i landet, kunde de sägas upp med omedelbar verkan.

En sådan klausul är inte laglig, eftersom Storbritannien fortfarande är med i EU och landet får inte diskriminera mot andra EU-medborgare.

Ett par svenska kvinnor som är gifta med britter uttryckte oro över vad som kan hända dem när väl Storbritannien lämnar EU. De har ingen automatiskt rätt att stanna, även om de är gifta med brittiska medborgare.

Just frågan om vad som ska hända med människor som är medborgare i andra EU-länder och som är bosatta i Storbritannien blir en känslig förhandlingsfråga. Den brittiska regeringen har vägrat ge några garantier att de får vara kvar, om inte de övriga 27 EU-länderna kan ge motsvarande garantier för de britter som bor i dessa länder.

Det finns ungefär 100.000 svenskar i Storbritannien och 30.000 britter bor i Sverige. Ann Linde tog upp frågan med David Davis.

– Han sade att det var hans absoluta önskan att vi kan hitta en lösning där alla får vara kvar, berättar hon.

De båda ministrarna gjorde dock klart för Linde att Storbritannien kommer att lämna EU och ”med största sannolikhet även den inre marknaden”. I morgon, tisdag, kommer den brittiska premiärministern Theresa May hålla ett tal där hon väntas avslöja vad regeringen vill uppnå med de kommande förhandlingarna om EU-utträdet.

Men det råder oenighet till och med om vad förhandlingarna ska handla om. Britterna vill att det ska vara två parallella: en som handlar om själva utträdet och en som ska bestämma vilken relation Storbritannien ska ha med EU i framtiden.

Men EU-kommissionen, som leder förhandlingarna, vill att själva utträdet ska vara avklarat först och därefter kan parterna förhandla om vilken ekonomisk och politisk relation som ska finnas därefter.

I London har flera företagsledare vädjat om att Storbritannien ska söka någon form av övergångsbestämmelser så att inte ett abrupt EU-utträde skadar brittisk ekonomi.

Men David Davis var rätt ljum till den tanken när Ann Linde pratade med honom.

– Han ser det bara om det är absolut nödvändigt. Men bara under några månader; blir det år så är de inte intresserade, säger Linde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.