Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Framtidens Super-Jas kan bli förarlöst

I dag finns totalt 134 Jas Gripen plan i tjänst i det svenska flygvapnet.
I dag finns totalt 134 Jas Gripen plan i tjänst i det svenska flygvapnet. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Försvaret utreder möjligheten att ta fram ett obemannat Jas-flygplan. Det skriver tidningen Ny teknik som tagit del av tidigare hemligstämplade dokument.

Obemannade stridsflygplan kommer att spela en allt viktigare roll för framtida militära operationer. Den bedömningen gör svenska försvaret.

Nästa generations Jas 39 Gripen kan därför bli ett förarlöst plan som liksom den nuvarande versionen ska kunna växla mellan jakt, attack och spaning, enligt Ny teknik.

Tidningen har tagit del av uppgifter i tidigare hemligstämplade budgetunderlag från ÖB om framtidens stridsflyg.

Där framgår att försvaret studerat något som kallas för C3-alternativet som handlar om uppgraderingar av Jas 39 Gripen. Man har bland annat studerat möjligheterna att ta fram både bemannade och obemannade versioner av Jas-systemet.

Ett föralöst stridsflygplan har flera fördelar. Bland annat slipper man utsätta en pilot för livsfara och man behöver inte heller ta hänsyn till pilotens behov av mat och sömn.

Planet kan också "uppträda och agera på annat sätt än om en människa sitter i plattformen", skriver försvaret enligt Ny teknik.

Men det finns också uppenbara nackdelar. Planen kan vara svåra att styra, de tar tid att utveckla och är dyra att framställa. Än så länge är det oklart vad C3-alternativet skulle kosta.

– Jag skulle även kanske varna för att satsa på en typ av vapenplattformar som ingen annan har haft. Det kan vara väldigt dyrt för ett litet land att gå före, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.