Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Från fotvård till själavård

Som 39-åring fattade Eva Solid beslutet att påbörja en sexårig prästutbildning. Bakom sig lämnade hon en karriär som fotvårdsspecialist.

Med tre småbarn, hus och tryggheten i arbetet som fotvårdsspecialist bytte Eva Solid bana. Det blev ett tvärt kast. Nästan 40 år gammal började hon studera till präst.

- Jag kände ingen tvekan inför att börja läsa. Vården är underbar, men jag var färdig, jag var helt klar med det jag gjort, säger Eva Solid.

Solen gassar utanför Björkhälla kyrka i östgötaslättens Borensberg. Eva Solid knäpper upp prästkragen under lunchen som består av kall fetaostsallad med egenodlad färskpotatis.

Tankarna på prästyrket hade funnits i bakhuvudet ganska länge. När hon sökte och kom in på Svenska kyrkans grundkurs i Vadstena bestämde hon sig för att ge det hela en verklig chans. Hon fortsatte med en kandidatexamen i teologi vid Linköpings universitet och det sista profilåret läste hon vid Svenska kyrkans pastoralinstitut i Lund.

Studielånet räckte inte till. För att klara ekonomin arbetade Eva Solid 60 procent natt på ett gruppboende för utvecklingsstörda barn, samtidigt som hon studerade heltid på dagarna.

- Visst var det slitigt många gånger, men det gick. Framför allt handlar det om hur mycket man vill någonting, säger Eva Solid.

Efter sex års studier och praktik prästvigdes hon i Linköpings domkyrka i januari 2004 och en ny arbetstillvaro tog vid. Från att ha arbetat fasta tider måndag till fredag är numera ingen vecka den andra lik. Som präst blir det många kvällar och helger och i tankarna är Eva Solid alltid i tjänst.

- När jag tidigare slutade jobbet stängde jag dörren bakom mig. Som präst däremot har jag alltid något att fundera på, och människor ringer lite när som helst, säger hon.

Prästyrket lockade henne på alla sätt, med gudstjänster, mässfirande, dop, vigslar och begravningar. Utan tro skulle hon dock inte kunna arbeta som präst.

Prästyrket är på flera sätt ett vanligt yrke och samtidigt inte. Å ena sidan är min arbetsgivare Svenska kyrkan genom Borensberg och Tjällmo pastorat. Men å andra sidan är det Gud som kallat mig att vara präst i Svenska kyrkan.

Sin tro beskriver hon som både trygg och ständigt omprövande. Båda delarna finns och är viktiga.

- På samma sätt pågår hela tiden diskussioner inom Svenska kyrkan, inom vilken alla falanger finns representerade.

Själv är Eva Solid väldigt tydlig med var hon står i aktuella frågor. Hon hoppas att snart få viga homosexuella och hon tycker att dagens abortlagstiftning är bra. Hon är definitivt feminist och anser att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män. I den frågan har hon personligen stött på motstånd bland vissa kolleger som vill vika prästyrket för män.

- Kyrkan ses ofta som konservativ men jag tror att präster i allmänhet är radikalare än vad folk tror. Många gånger är det människor inom kyrkan som gått i bräschen för mänskliga rättigheter, säger Eva Solid.

Även om hon ibland kan ångra att hon inte började studera tidigare är hon glad över den väg hon gått.

- För mig är erfarenheten från vården en fördel när det gäller att på ett enkelt sätt möta olika människor i olika situationer, säger Eva Solid.

Många fotterapeuter är egna företagareArbetsuppgifter:

Många fotterapeuter är egna företagare

Arbetsuppgifter: Ge fotbad, ta bort förhårdnader och behandla liktorn, fotvårtor, hudsprickor, nagelsvamp och nageltrång, samt ge råd. De flesta fotterapeuter är egna företagare och arbetar antingen på uppdrag av kommuner och landsting eller har en egen mottagning.

Utbildning: Utbildning i medicinskt fotvård finns hos Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm och Malmö. Den omfattar cirka sex månader och berättigar inte till statligt studiestöd.

Lön: Enligt Kommunal på Karolinska i Huddinge tjänar en fotvårdspecialist i huset i snitt 23 500 kronor och ute i landet uppskattningsvis i snitt 22 000.

Det tar sex år att bli präst

Arbetsuppgifter: Leda gudstjänster, dop, vigsel och begravningar. Arbeta med konfirmander och möta människor i samtal.

Utbildning: Rekommendationen är att inleda med Svenska kyrkans grundkurs. Därefter följer en kandidatexamen i teologi om 160 poäng, enligt den gamla modellen. Präststudenten läser det avslutande året vid något av Svenska kyrkans två pastoralinstitut. Stiften kräver tre månaders praktik. Prästutbildningen är i omvandling i enlighet med Bologna-processen men kommer fortsätta att vara fem och ett halvt år.

Lön: Enligt en uppskattning av arbetsgivarorganisationen Svenska kyrkans församlingsförbund tjänar en präst i snitt 27 300 kronor.

Tre raka med Eva Solid

Bästa med arbetet som präst: ”Mötet med människor. Det allra bästa är att döpa, begrava och viga, att fira mässa och predika.”
Största skillnaden efter karriärsbytet: ”När jag pratar som präst med akademisk utbildning i ryggen så lyssnar människor på mig på ett helt annat sätt än tidigare, trots att jag är samma människa. Det säger en del om vårt samhälle.”

Om prästuppdraget: ”Mitt viktigaste uppdrag är att föra ut kyrkan och Gud i samhället och den tid vi lever i.”

Bild

Eva Solid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.