Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/frank-vang-jensen-ny-vd-for-nordea/

Ekonomi

Nordea ska ändra riktning med ny vd

Frank Vang-Jensen Foto: Fredrik Sandberg/TT

Frank Vang-Jensen blir ny vd på Nordea. Både han och bankens ordförande Torbjörn Magnusson lovar flera förändringar mot en effektivare och mer kundvänlig bank.

– Vi ska lyfta på varenda sten, säger den nye vd:n på en presskonferens.

Arbetet som vd och koncernchef på Nordea börjar på en gång efter att bankens styrelseordförande Torbjörn Magnusson presenterat honom. Europeiska Centralbanken ska pröva hans lämplighet som bank-vd, men det är ingenting som oroar styrelsen.

– Frank har en längre, mer intensiv och djupare bankkarriär än de allra flesta. Vi har ingen anledning att tro att detta ska bli ett problem, säger han under en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Rekryteringen sker internt. Vang-Jensen kommer senast från rollen som chef för avdelningen personal banking, och var alltså redan en del av koncernledningen innan i dag.

Innan det var han i nästan ett och ett halvt år verkställande direktör hos konkurrenten Handelsbanken. En tjänst han fick lämna under uppmärksammade former sensommaren 2016.

Styrelsen hängde ut honom som en felrekrytering som var otillräcklig i samband med att hans avgång meddelades. Ordförande Per Boman förklarade att man tyckte jobbet var ”lite för stort” för Vang-Jensen. 

Avskedet beskrevs som en avrättning. Ändå tog det inte lång tid innan han plockades upp av en konkurrent.

Året efter sortin från Handelsbanken gick Vang-Jensen in som Danmarkschef på Nordea, innan han blev chef på avdelningen för ”personal banking” på koncernnivå.

I samband med torsdagens presentation av den nye vd:n talas det storögt om den nya riktningen Nordea ska ta. En ny affärsplan är på gång som ska göra banken bättre på i princip alla plan.

– Nordea är en stor stabil bank, men är vi en snabb och effektiv bank? Gör vi det bästa av våra anställdas kunskap och energi? Är vi en bra investering för våra aktieägare, frågar sig Frank Vang-Jensen.

Nej, svarar han själv på alla sina frågor.

– Vi har inte gett aktieägarna en rimlig värdeökning de senaste åren. Jag vet också att vi måste bli både snabbare, enklare och mer effektivt.

Den exakta planen för Nordeas nya riktning, som Vang-Jensen själv varit med och tagit fram, ska banken berätta mer om efter nästa kvartalsrapport. Men det ser redan nu ut som att bankens anställda står inför en del förändringar.

– Vi ska bli mer effektiva i det vi gör. Vår start är att gå igenom i princip alla saker i banken. Hur lång tid saker tar, varför vi gör saker, hur vi kan göra saker enklare, hur vi kan hjälpa alla medarbetare som jobbar med kunderna, kan vi automatisera? Vi kommer ifrågasätta allt och det finns ingen helig ko, säger Frank Vang-Jensen. 

Nordeas tidigare vd Casper von Koskull, 59, har tidigare under sommaren meddelat att han tänker gå i pension nästa år. De planerna tidigareläggs något i och med Vang-Jensens tillträde i dag.

– Vi hade tidigare tillsammans med Casper sagt att han skulle gå i pension när vi hade hittat rätt kandidat att efterträda honom, vilket är nu, säger Torbjörn Magnusson.