Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Frankfurt hoppas bli EU:s stora finansmecka

Höghusen i Frankfurts finanskvarter med kontoren för den tyska banken Commerzbank i mitten.
Höghusen i Frankfurts finanskvarter med kontoren för den tyska banken Commerzbank i mitten. Foto: Ralph Orlowski Reuters

Frankfurt. Tomma kontorslokaler, närheten till Europeiska centralbanken och förbundskansler Angela Merkel är tre trumfkort när Frankfurt hoppas ta över som EU:s främsta finanscentrum i samband med Brexit. DN har besökt staden som förbereder sig för att ta emot den internationella finansvärlden – och tiotusentals nya invånare.

Skyskraporna i Frankfurts finansdistrikt skänker välbehövlig skugga i värmeböljan som lagt sig som en filt över staden vid Main, denna historiska junidag när parterna just satt sig vid förhandlingsbordet i Bryssel för att inleda samtalen om Storbritanniens utträde ur EU. I parken intill det stora euromonumentet pustar många ut i värmen, och de flesta kavajer har åkt av. På midsommarafton har det gått ett år sedan beskedet om att britterna röstat för att lämna unionen sände chockvågor genom den internationella finansvärlden – och reste frågetecken kring Londons framtid som Europas finanscentrum.

Läs mer: Brexit ger dyrare lån för svenskar

När Brexit blir verklighet om två år riskerar banker och finansinstitut med säte i London att förlora de så kallade EU-passen som ger dem rätt att fritt fortsätta handla och erbjuda andra EU-länder sina tjänster. Tillsammans med Paris och Dublin är Tysklands finanscentrum Frankfurt det hetaste kortet när företag i London förebereder en flytt från Storbritannien.

Den tyska finansinspektionen BaFin har det senaste året tagit emot ett stort antal förfrågningar från utländska banker och finansinstitut med funderingar på att flytta sina Europakontor från Themsen till Main.

– Det rör sig om ett tvåsiffrigt tal, som stiger närmast dagligen, säger BaFin-chefen Felix Hufeld till DN.

Foto: Lina LundCirka 250 000 kvadratmeter kontorslokaler står tomma. Foto: Lina Lund

Exakt hur många aktörer som överväger att etablera sig i Frankfurt håller myndigheten hemligt tills att ett beslut finns. Men utgångspunkten är att det blir en hård Brexit som sätter igång en snabb flyttkarusell.

– Vi räknar med att de flesta beslut kommer att fattas under 2017 och att det naturligtvis snabbt kommer att sätta sina spår i Frankfurt, säger Felix Hufeld.

– Stadens betydelse som finans- och näringslivscentrum kommer att öka ytterligare, med allt vad det innebär för arbetsmarknaden, skatteintäkter och hyresnivåer.

Till argumenten som talar för att det blir Frankfurt som tar över stafettpinnen från London hör närheten till Europeiska centralbanken ECB, närvaron av många internationella banker, tomma kontorslokaler – och den tyska förbundskanslern. När den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs nyligen flaggade för att fördubbla sin närvaro i Frankfurt sade dess Europachef Richard Gnodde att "marknaden älskar Angela Merkel".

– Den tyska förbundskanslern har bevisat att hon är en mycket tillförlitlig, stabil och stark ledare – och har varit det under många års kriser. Det uppskattar marknaden, sade han i en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vi räknar med att de flesta beslut kommer att fattas under 2017 och att det naturligtvis snabbt kommer att sätta sina spår i Frankfurt.

Hittills har den brittiska banken Standard Chartered meddelat att man flyttar sitt Europakontor till Frankfurt. Tyska Deutsche Bank har flaggat för att 4 000 medarbetare ska lämna London, och enligt uppgifter till tyska medier är staden vid Main det hetaste målet. På spel står också EU:s bankmyndighet EBA och läkemedelsmyndigheten EMA som söker ny hemvist.

Från 13:e våningen i höghuset Nextower är utsikten över Frankfurts finansdistrikt storslagen. Ett trettiotal skyskrapor bildar stadens skyline med Taunus gröna kullar i bakgrunden.

Foto: Lina LundStephan Bräuning, ansvarig för kontorsuthyrning på mäklarfirman ­Colliers International, ser ut över staden. Foto: Lina Lund

Stephan Bräuning, ansvarig för kontorsuthyrning på mäklarfirman Colliers International, blickar ut över hustaken i hemstaden som står inför den kanske största förändringen sedan Andra världskriget.

– Vi får mångdubbla förfrågningar. Frågorna handlar om vad för typ av byggnader som finns här och hur lång tid det tar att färdigställa kontoren. Det handlar också om säkerheten i staden, om skolorna, livskvaliteten och hur bra engelska Frankfurtborna pratar, säger han.

Frankfurt är Tysklands femte största stad och har med sina drygt 700 000 invånare en befolkning som är mindre än en tiondel av Londons omkring nio miljoner invånare. Frankfurts finanssektor sysselsätter knappt 70 000 personer, jämfört med omkring 360 000 i London, enligt Collier Internationals beräkningar. Hur många anställda inom finansvärlden som lämnar London är en öppen fråga, men det räcker med att några få procent flyttar till Frankfurt för att det ska få en stor betydelse för staden.

Mäklarfirman har skissat på tre olika scenarior kring vad som sker om 2, 5 respektive 10 procent av de anställda i Londons finanssektor flyttar till Frankfurt (se fakta). Om mittenscenariot med 5 procent inträffar skulle stadens finanssektor i ett slag växa med 27 procent.

Byggboomen i början av 2000-talet försåg Frankfurt med mer kontorsyta än vad det fanns efterfrågan för. I dag står omkring 10 procent av kontorsytorna tomma, redo att hyras ut till hyror som ofta är längre än i de konkurrerande städerna Paris och Dublin. Runt om i staden sitter skyltar med reklam för tomma kontorslokaler.

– I bankkvarteren finns 250 000 kvadratmeter tomma ytor som kan hyras ut med kort varsel, säger Stephan Bräuning.

På näringslivsministeriet i delstaten Hessen där Frankfurt ligger följs Brexitförhandlingarna noga och med en blandning av oro och förväntan. Näringslivsministern Tarek Al-Wazir understryker att han hoppats på att britterna skulle rösta för att stanna i EU, men att staden nu välkomnar de som vill lämna London ”med öppna armar”.

– Brexit är allt annat än goda nyheter för Europa och för den tyska exporten. Men nu måste vi göra det bästa av situationen, säger han.

I förhandlingarnas inledningsskede är det för tidigt att säga hur många nya invånare det kan bli.

– Till en början räknar vi med mindre etableringar med några hundra anställda per företag. Hur det senare utvecklar sig beror på vilket Brexitavtal vi får och hur övergångsreglerna ser ut.

Foto: Lina LundFrankfurtbon Femia Rahman är oroad över att stigande hyror kan bli en effekt efter Brexit. Foto: Lina Lund

Tillsammans med värmeböljan är frågan om hur Brexit påverkar Frankfurt det stora samtalsämnet bland de Frankfurtbor som DN talar med. 71-årige Femia Rahman oroar sig för stigande hyror.

– Det kommer att förändra Frankfurt på ett graverande sätt, och vara till nackdel för oss som bor här. Jag blir svimfärdig när jag hör vad hyrorna i de nybyggda skyskraporna kostar, säger hon.

Fakta.3 scenarier

Mäklarfirman Collier International har räknat på tre olika flyttscenarier och hur de påverkar Frankfurt.

  1. Om 2 procent av knappt 360 000 anställda inom Londons finanssektor flyttar till Frankfurt växer stadens finanssektor med 11 procent.
  2. Om 5 procent flyttar till Frankfurt växer finansscenen cirka 27 procent.
  3. Om 10 procent flyttar till Frankfurt växer finansscenen med 54 procent.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.