Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Frankrike förbjuder jobbmejlande efter arbetstid

Foto: Alamy

En ny fransk lag ska göra det förbjudet för arbetsgivare att skicka e-post till de anställda efter arbetstid. Syftet är att skydda de anställda från att bli ”digitalt utbrända”.

Lagförslaget har tagits fram av Frankrikes socialistregering och gäller företag med fler än 50 medarbetare. Den nya bestämmelsen kallas för ”rätten att vara nedkopplad” och ska minska den arbetsrelaterade stressen hos fransmännen.

”De anställda lämnar arbetsplatsen fysiskt, men inte längre jobbet i sig. De fortsätter att vara bundna vid en elektronisk apparat – som en hund”, säger parlamentsledamoten och den tidigare utbildningsministern Benoît Hamon till BBC.

De berörda företagen måste ange vilka timmar som den anställda förväntas läsa och svara på e-post - och när denne ska vara nedkopplad. Att bryta mot detta blir olagligt. Syftet är att skydda medborgaren från att bli ”digitalt utbränd”, vilket regeringen ser som ett växande problem.

”Sms;en, meddelandena och e-posten koloniserar individens liv i den utsträckningen att hon till slut bryter samman”, säger Benoît Hamon.

Bestämmelsen är en del av det omdiskuterade reformpaket som under våren lett till häftiga protester runt om i Frankrike, vilket DN berättat om. ”Rätten att vara nedkopplad” uppges vara den enda delen av lagförslaget som inte orsakat kritikstormar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.