Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Frankrike först med förbud mot att slänga mat

Foto: IBL

Det franska parlamentet har klubbat ett förbud för matbutiker att slänga livsmedel. Senatens och nationalförsamlingens enhälliga beslut väntas ge miljontals måltider åt behövande.

– Att slänga en baguette är som att tömma ett helt badkar varmvatten, att kasta ett kilo kött är som att 15.000 liter vattten går till spillo. Matsvinnet i landet motsvarar 56 måltider per hushåll och år, siffror som får tanken att svindla, säger borgerliga Republikanernas Jean-Pierre Decool till L’Express

Han är en av många folkvalda som uttrycker lättnad och stolthet över att få vara med om att rösta genom det internationellt unika förslaget som lanserades av socialdemokratiska Socialistiska partiets förre livsmedelsminister Guillaume Garot efter en mångårig gräsrotskampanj. Beslutet innebär bland annat att mataffärer med butiksytor över 400 kvadratmeter förbjuds att slänga livsmedel.

Produkter som inte gått åt till försäljning måste i stället skänkas till behövande och butikschefer måste teckna avtal med välgörenhetsorganisationer, annars riskerar de upp till 75.000 euro (drygt 700.000 kronor) eller två år i fängelse.

En sannolikt vanlig lösning är att livsmedelsbutiker ingår samarbeten med någon av landets så kallade livsmedelsbanker, banques alimentaires. Sådana har funnits i USA sedan 60-talet och kom till Europa 1984 då den första franska öppnade. I Europa finns matbanker också i Storbritannien och Tyskland, men de finns också i Asien, Sydamerika och Afrika.

Det globala matsvinnet är gigantiskt, inte minst i ljuset av alla miljoner människor som samtidigt lider av fattigdom och svält. Feba, Europeiska sammanslutningen av livsmedelsbanker, hävdar att 55 miljoner människor i EU inte har råd att äta sig mätta och man hoppas att det franska parlamentets initiativ får fler att att efter.

Därtill, vilket Decool hänvisar till i sitt uttalande, är matsvinnet en miljöfråga. Den globala matproduktionen som inte konsumeras orsakar över 3 miljarder ton växthusgaser, enligt Global Foodbanking Network. Problemet avhandlades också under klimatmötet COP 21 i Paris förra året då man enades om minska gasutsläppet så att den globala uppvärmningen stannar en bra bit under 2 grader, med sikte på 1,5.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.