Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/frankrike-staller-klimatpolitiska-krav-i-brexitforhandlingarna/

Ekonomi

Frankrike ställer klimatpolitiska krav i Brexitförhandlingarna

Theresa May och Emmanuel Macron i Thievpal, norra Frankrike, i november 2018.
Theresa May och Emmanuel Macron i Thievpal, norra Frankrike, i november 2018. Foto: Eliot Blondet/AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron vill att Storbritannien ansluter sig till EU:s framtida klimatdirektiv, i utbyte mot ett omfattande handelsavtal, skriver The Guardian.  

Amanda Dahl
Rätta artikel

Flera nationer inom EU är rädda för att Storbritannien kommer att få en ekonomisk fördel om de inte längre behöver följa unionens lagar och direktiv efter sitt utträde. De tar nu tillfället i akt att använda förhandlingarna för att hålla kvar landet i flera överenskommelser. 

Den franske presidenten Emmanuel Macron kräver att Storbritannien ska åta sig att följa EU:s klimatmål för 2030. EU har kontinuerligt trappat upp sina mål inom den gemensamma klimatpolitiken som en del av Parisavtalet från 2015. Frankrike vill nu att Storbritannien ska fortsätta att vara bundet till de kommande målen även efter Brexit.

Läs mer: Brittiska regeringen sa ja till Brexitavtal 

Det är bara en i raden av liknande villkor som medlemsländerna satte upp under det senaste mötet med EU:s Brexitförhandlare Michel Barnier.

Under helgen befinner sig den brittiska regeringens Brexitrådgivare Olly Robbins i Bryssel för att träffa EU-kommissionen. Under söndagen ska ambassadörer från 27 EU-länder möta Michel Barnier för att fortsätta arbetet med att forma premisserna för Brexit. 

Förhandlingarna ska vara klara när ministrar från de 27 länderna möts på måndag, för att diskutera ett utkast till ett uttalande om unionens relationer till Storbritannien som ska offentliggöras senast på tisdag i nästa vecka. 

Läs mer: Tunga avhopp från brittiska regeringen efter Brexitförslag 

Ytterligare krav på Storbritannien lär mötas med ovilja från Brexitförespråkarna som är rädda för att regeringen kommer att tillåta att landet permanent blir bundet till EU:s regelverk. 

Storbritannien har en relativt omfattande miljöpolitik, men många EU-länder är oroliga för att landet kommer att sälja sina exportvaror billigare än resten av kontinenten när de slipper kostnaderna för att uppfylla EU-lagstiftningen och därmed få ett affärsmässigt övertag. 

Pia Gripenberg: Mays desperata hot ska vinna över skeptikerna