Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/frankrike-vill-stoppa-facebooks-kryptovaluta-i-europa/

Ekonomi

Frankrike vill stoppa Facebooks kryptovaluta i Europa

Foto: Richard Drew/AP

Frankrike kommer att blockera Facebooks planerade kryptovaluta libra i Europa. Även Schweiz varnar för extra kontroller och hårda regler för libra, som är planerad att lanseras 2020.

TT Text

Frankrikes regering menar att libra strider emot statens ”valutamässiga suveränitet”.

– Jag vill vara klar och tydlig med detta, under de rådande förhållandena kan vi inte godkänna libra på europeisk mark, säger landets finansminister Bruno Le Maire, enligt AFP.

På onsdagen sade schweiziska Finma, myndigheten som övervakar landets finansmarknad, att Facebooks nya kryptovaluta kommer tvingas lyda under lagar som normalt endast gäller banker, utöver landets strikta regler för att förhindra penningtvätt. 

– När det finns risker som liknar bankernas kommer vi också att tillämpa bankernas lagar, sade Finma i uttalandet, enligt Reuters.

Finmas varning kom strax efter att Libra-associationen, som är baserad i den schweiziska staden Genève, tillkännagav att de planerar att bli ett licensierat betalmedel i landet. 

Den planerade kryptovalutan har kritiserats av politiker runt om i världen som oroar sig över betalmedlets inverkan på det finansiella systemet, användarnas integritet och dess potential för användning vid penningtvätt.

– De högsta internationella standarderna för bekämpning av penningtvätt måste säkerställas i hela libras system, sade Fimna i sitt uttalande.

Det var i juni i år som Facebook offentliggjorde sina planer på att lansera en egen kryptovaluta. Flera företag står bakom valutan, som Visa, Mastercard, Paypal och Spotify.

Kryptovalutan ska bland annat göras tillgänglig med den digitala plånboken calibra, som Facebook kommer att lansera.