Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fransk-kommission-vill-kontrollera-facebooks-algoritmer/

Ekonomi

Fransk kommission vill kontrollera Facebooks algoritmer

Facebook-chefen Mark Zuckerberg i Paris på fredagen. Foto: Philippe Lopez/AFP

En statlig fransk granskningskommission som har trätt in bakom kulisserna på Facebook har kommit fram till att det vore lämpligt att myndigheterna kräver inflytande över den sociala medieplattformens algoritmer.

Rätta artikel

Det är slutsatsen av den halvtidsrapport som har getts mandat av både Facebook och den franska regeringen att komma med förslag på hur policyarbetet i sociala medier kan förbättras, rapporterar flera medier.

Målet med utredningen är att motverka näthat, desinformation och spridande av terror, inte bara på Facebook utan också i andra sociala medier som Twitter, Youtube och andra populära plattformar.

Facebook-toppen Mark Zuckerberg har varit under hård press den senaste perioden. Så sent som i torsdags gick en av hans medgrundare ut och kritiserade ledarskapskulturen i bolaget. På fredagen möter Facebook-vd:n den franske presidenten Emmanuel Macron som en markör för offentliggörandet av rapporten.

Mark Zuckerberg har på senare tid tillstått att Facbook behöver hjälp från reglerande myndigheter, bland annat efter att bolagets mjukvaror inte har lyckats flagga filmer som publicerats av terroristen som mördade över 50 personer i två moskéer i Christchurch.

Emmanuel Macron har sagt att han gärna ser att Frankrike blir ett pionjärland i EU för sådan typ av reglering, som han har uttryckt ”bör ligga som en medelpunkt” mellan en amerikansk låt gå-stans och den kinesiska regimens järngrepp om internet.