Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Fransk modell” osäkert grekhopp

Grekland får hjälp från utsatta franska banker som lovar förlänga lånetiden för det krisdrabbade landet. Men räddningsplankan kan falla om inte andra länders banker ställer upp.

På måndagen inleddes parlamentsdebatten i Aten om ett nytt åtstramningspaketet för att blidka EU och Internationella valutafonden (IMF).

Medan oppositionella hotar att sätta käppar i hjulet för det styrande partiet Pasok när omröstningar om paketet hålls senare i veckan pågår frenetiska försök från det europeiska samfundet att undvika en kollaps.

Ledande fackförbund uppmanar samtidigt till en tvådygnsstrejk för att stoppa regeringsförslagen.

Frankrike hoppas gå i bräschen för en modell som lindrar Greklands skuldbörda. President Nicolas Sarkozy sade att den franska regeringen och landets banker enats om en plan att förlänga löptiden på obligationslån till Grekland. Modellen bygger på att de franska bankerna, som är svårt exponerade av krisen, byter ut befintliga obligationer mot nya 30-åriga obligationer.

Sarkozy hoppas att exemplet ska följas i andra EU-länder.

I Tyskland kom blandade signaler från privata långivare om huruvida de kommer att dra sitt strå till stacken.

– Samtalen fortsätter i konstruktiv anda, sade Michael Kemmer, vd i Tysklands bankförening, när företrädare för storbanker och för eurozonens regeringar träffades i Rom för att diskutera eventuella eftergifter från långivarna.

Storbanken Deutsche Bank däremot är skeptisk till upplägget och varnar för konsekvenserna av eftergifter från bankernas sida.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn meddelade att förhandlingar kring ett nytt stödpaket lär ta två veckor och att ett beslut inte är att vänta vid helgens krismöte mellan eurozonens finansministrar.

Medan dramat om den grekiska framtiden utspelas på flera scener väljer spararna att fly. De grekiska bankerna har förlorat åtta procent av insättningarna från den privata sektorn sedan årsskiftet, enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's som befarar att bankerna kan drabbas av akut kassabrist om uttagen fortsätter.

Greklands kris

I maj i fjol fick Grekland ett lån från EU och IMF på 110 miljarder euro, motsvarande runt 900 miljarder kronor. Tanken var att det skulle kompletteras med lån från den privata kapitalmarknaden, men det har inte skett.

Grekland har en statsskuld på cirka 340 miljarder euro.

Enligt Bank of International Settlements hade franska banker en exponering på 56,7 miljarder euro mot den grekiska staten vid utgången av 2010.

Tyska bankers exponering uppgick samtidigt till 34 miljarder euro, medan de grekiska bankernas exponering beräknades till 63 miljarder euro. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.