Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Franska krav på Grekland

Frankrikes regering avser inte att göra något uttalande efter onsdagseftermiddagens telefonkonferens mellan regeringarna i Aten, Berlin och Paris, enligt Valerie Pecresse, taleskvinna för den franska regeringen.

Enligt Pecresse kommer telefonkonferensen handla om vilka framsteg Grekland har gjort när det gäller att få ned underskotten i landets budget, som enligt EU:s beräkningar hamnar på över 9 procent både i år och 2012.

Pecresse tillägger att president Nicolas Sarkozy på ett regeringssammanträde i Paris på onsdagen förklarat att han är inställd på att göra vad som krävs för att rädda Grekland.

Frankrikes regering kommer samtidigt att kräva garantier från Grekland, så att det inte råder några tvivel om att de kommer att uppfylla de villkor som man kom fram till på toppmötet den 21 juli.

– Vi måste vara bestämda när det gäller dessa åtaganden och se till att de blir genomförda, sade hon till Reuters.

Pecresse säger samtidigt att det franska banksystemet är i gott skick och att det inte finns någon anledning till oro.

– Franska banker är väldigt solida och har fortfarande goda kreditbetyg, sade hon.

Den franska storbanken BNP Paribas planerar att sälja tillgångar för 70 miljarder euro (cirka 640 miljarder kronor) för att minska oron kring bankens exponering mot riskvägda tillgångar och för att dämpa oron kring bankens finansieringskostnader.

Beskedet lämnas bara timmarna efter det att de två största konkurrenterna på hemmaplan, Crédit Agricole och Société Générale, fått sina kreditbetyg sänkta av Moody's.

BNP Paribas-aktien hade efter beskedet sjunkit med 2,7 procent på en i övrigt positiv Parisbörs.

BNP Paribas balansräkning krymper med cirka 10 procent till följd av avyttringarna, som samtidigt uppges minska bankens behov av dollarfinansiering med 60 miljarder dollar till utgången av 2012.

Enligt bankledningen ska åtgärderna innebära att BNP Paribas når upp till en kapitaltäckningsnivå i linje med de nya hårdare Basel III-reglerna i januari 2013.

En hypotetisk nedskrivning av värdet på grekiska obligationer i BNP Paribas portfölj med 55 procent skulle enligt banken kosta cirka 1,7 miljarder euro före skatt. Det kan jämföras med bankens vinst på 7,4 miljarder euro under årets första halvår.

Tidigare i veckan har Société Générale kungjort att man säljer tillgångar för 40 miljarder euro för att minska sin riskexponering.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.